In 2024 reikt Arcam voor de 17e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. In aanloop naar de uitreiking op 25 april in De Duif spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2024. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden. De eerste avond staan Alliander (De Zwarte Hond), Zandkasteel (Max van Huut i.s.m. a/d Amstel architecten) en Tripolis-Park (MVRDV) centraal. In 2024 reiken we de de publieksprijs voor de tiende keer uit. Met enkele eerdere publieksjuryleden blikken we terug op hun ervaringen. Daarnaast is er een Alternatieve AAP, waarin we aandacht besteden aan tien bestaande gebouwen die in 2023 een rol hebben gespeeld in het debat over de stad.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de projecten

Het Zandkasteel – Max van Huut i.s.m. a/d Amstel architecten, in opdracht van Wonam, Zadelhoff

Het Zandkasteel, het voormalige hoofdkantoor van ING aan het Bijlmerplein, werd in 1987 ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Ruim 30 jaar later transformeert Max van Huut, in samenwerking met a/d Amstel architecten, het kantoorgebouw tot een plek om te wonen, te werken, te vergaderen en te ontmoeten.

Alliander Westpoort – De Zwarte Hond, de Urbanisten; Alliander

Midden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is het nieuwe regiokantoor Westpoort van Alliander gerealiseerd. Dit complex langs de A5 is ontworpen door De Zwarte Hond. Na de verhuizing van Alliander naar deze nieuwe locatie wordt de oude locatie aan de Spaklerweg herontwikkeld tot een woongebied.

Tripolis-Park – MVRDV, Delta Vormgroep; Flow Development

Het Tripolis-complex aan de A10, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck, is onder leiding van Flow Development getransformeerd tot een eigentijds kantoorcomplex. . De bestaande torens werden behouden en een nieuw kantoorgebouw van elf verdiepingen werd toegevoegd naar ontwerp van MVRDV.

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartners
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.