In 2024 reikt Arcam voor de 17e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. In aanloop naar de uitreiking op 25 april in De Duif spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2024. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden. Egoli-Toren/Nieuw Echtenstein (LEVS architecten), Lariks (M3H) en Bajesdorp (Studio Seven Architecten) staan centraal tijdens de tweede gespreksavond rondom de AAP 2024.

 

We bespreken de genomineerde projecten met een aantal opiniemakers en professionals die er bij waren tijdens de jurydag van de AAP.

Daarnaast is er een Alternatieve AAP, waarin we aandacht besteden aan tien bestaande gebouwen die in 2023 een rol hebben gespeeld in het debat over de stad.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de projecten

Egoli-toren/ Nieuw Echtenstein – LEVS architecten; Rochdale
In het oostelijke deel van de E-buurt in Amsterdam Zuidoost heeft Woningstichting Rochdale een nieuwbouwproject afgerond. Het project omvat 80 sociale huurwoningen en een maatschappelijk programma op de begane grond. Het ontwerp, gerealiseerd door LEVS architecten, biedt een veilige woonomgeving voor een kwetsbare doelgroep, met aandacht voor groenvoorzieningen en een vermindering van CO2-uitstoot.

Lariks – M3H architecten; Woonstichting Lieven de Key
Op het Revaleiland in de Houthavens heeft M3H architecten in opdracht van woningcorporatie Lieven de Key het woningblok Lariks ontworpen. Het bouwblok is bedoeld voor jonge Amsterdammers en haalt inspiratie uit de architectuur van de Amsterdamse School. De naam Lariks is afgeleid van de houtsoort die vroeger op deze locatie in de Haven van Amsterdam werd verhandeld.

Bajesdorp – Studio Seven Architecten Amsterdam, LOLA Landscape Architects; Vastgoedvereniging Het Nieuwe Bajesdorp
Momenteel transformeert het voormalige terrein van de penitiaire inrichting Over-Amstel tot de nieuwe wijk Bajeskwartier. Op de plek waar ooit de villa van de gevangenisdirecteur stond, is het nieuwe Bajesdorp gerealiseerd. Het gebouw is gerealiseerd op initiatief van een bewonersgroep die voortkwam uit de krakers van de voormalige cipierswoningen. Studio Seven Architecten kreeg de opdracht om voor het nieuwe Bajesdorp een gemengd gebouw met theatercafé, woningen en ateliers te ontwerpen.

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartners
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.