In 2025 reikt Arcam voor de 18e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. In aanloop naar de uitreiking op 11 juni spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2025. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden.

We zien steeds meer projecten die buiten de gebaande paden treden en waarin direct opdrachtgeverschap een cruciale rol spelt. In het tweede AAP-gesprek kijken we naar projecten die exemplarisch opdrachtgeverschap laten zien. Deze projecten zijn genomineerd als aanmoediging om gedurfde, gebruikersgerichte ontwerpen te realiseren.

We verkennen woningbouwprojecten binnen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), zoals (Srefi Bow -JoustraReid Architecten, lab03 architecten), en Mede-opdrachtgeverschap (MO), zoals (MO*Town Track 8 -De Zwarte Hond). Daarnaast bespreken we grassroots-maatschappelijke initiatieven die als katalysator fungeren voor gemeenschapsgerichte opdrachten, zoals (De Ark- Open Kaart), en CPO-projecten van maatschappelijke organisaties,

Over de projecten

  • De Ark – Open Kaart

Een bijzondere transformatie van een jaren 60-kerk, met een unieke opdracht van de Protestantse Diaconie. De kerk opent haar deuren voor een breder publiek dan alleen haar eigen religieuze gemeenschap en groeit uit tot een bruisend hart van de buurt.

  • CPO Srefi Bow – JoustraReid Architecten, lab03 architecten

Op Centrumeiland, een gebied in Amsterdam met veel projecten binnen het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, hebben JoustraReid Architecten en lab03 architecten een geslaagd project gerealiseerd. Dit project biedt interessante experimenten met houtbouw, waarbij een nieuwe benadering wordt gevolgd die afwijkt van de gangbare CLT-techniek.

  • MOtown Track 8 -De Zwarte Hond

In Sloterdijk heeft De Zwarte Hond een ambitieus project gerealiseerd dat op meerdere niveaus uitblinkt—van context en duurzaamheid tot vormgeving. Wat dit project echter echt bijzonder maakt, is de actieve betrokkenheid van bewoners als mede-opdrachtgevers. Het speelt een cruciale rol in de transformatie van deze voormalige kantorenwijk naar een levendige stadsbuurt.

  • Station Wildeman – BETA office

De transformatie van dit voormalige schoolgebouw door BETA office is bijzonder, omdat het zich afspeelt in een stadsdeel waar sloop-nieuwbouw vaak de norm is. In plaats daarvan is hier bewust gekozen voor renovatie—een waardevolle beslissing zowel vanuit cultuurhistorisch als duurzaam perspectief. De oorspronkelijke stedenbouwkundige compositie blijft behouden, terwijl het gebouw een nieuwe impuls krijgt en functie als buurtcentrum krijgt.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.