De inzet van Europese verkiezingen van 6-9 juni is ongekend hoog. In veel lidstaten ligt de democratische rechtsstaat onder vuur en autoritaire leiders hebben nu de ogen gericht op Brussel. De verwachting is dat uiterst-rechtse partijen grote winst zullen boeken. Volgens peilingen zouden zij zelfs een kwart van de zetels in het Europees Parlement kunnen krijgen. En dat heeft grote gevolgen voor zowel de interne democratie van de Europese Unie, als voor haar opstelling richting autoritaire landen buiten Europa. Na het startprogramma zijn er verschillende workshops te volgen in Pakhuis de Zwijger. Deze workshops proberen je handvatten te geven, zodat jij je daadkrachtig kan opstellen in tijden waarin de democratie en rechtstaat onder druk staat. Meer informatie hierover vind je onderaan de programmapagina. Meld je via de bovenstaande blauwe knop aan voor de workshops.
In dit programma bespreken we de gevaren waar de democratische rechtsstaat in Europa momenteel mee te maken heeft en nemen we een voorschot op een grote winst van uiterst-rechtse partijen tijdens de Europese parlementsverkiezingen. Wat zijn de gevolgen van anti-rechtsstatelijke en pro-Poetin politici in het Europese parlement voor de interne democratie van de EU? En voor steun aan Oekraïne? Hoe weerbaar is Europa tegen partijen en bewegingen met overtuigingen die dwars ingaan tegen fundamentele waarden als mensenrechten, vrijheid en gelijkheid?
VPRO Tegenlicht gaat in de nieuwste uitzending in gesprek met politicoloog en activist Naomi Klein naar aanleiding van haar boek Doppelganger. Klein reflecteert hierin op de wereld van morgen, maar doet ook een call to action; we moeten ons actief verhouden tot de nieuwe politieke realiteit en kunnen meer doen dan eens in de zoveel jaar onze stem uitbrengen. Hoe kan jij je organiseren om (politieke) verandering tot stand te brengen? Tijdens deze VPRO Tegenlicht Meet-up gaan we aan de hand van de aflevering ‘Naomi Klein en de ruk naar rechts‘ in gesprek met mensen die ieder op hun eigen manier groepen mensen organiseren. Hoe kun je je bijvoorbeeld op een decentrale manier organiseren en toch allemaal hetzelfde doel nastreven? Hoe creëer je een politieke beweging die echt radicaal anders is? En hoe kun je je als werknemer verenigen en opstaan voor jouw rechten?
Deep Canvassing Nederland is een beweging van mensen die diepgaande gesprekken voert over gepolariseerde maatschappelijke thema’s. We faciliteren het gesprek juist tussen de mensen die het meest tegenover elkaar lijken te staan.We vinden gedeelde waarden en nemen vooroordelen weg met de methode deep canvassing. Zo werken we aan het versterken van de democratie en aan sociale verandering. Een goed gesprek kan vooroordelen verzachten. Vanuit verbinding kunnen we diepgewortelde overtuigingen bevragen, terwijl we zorgen en persoonlijke ervaringen serieus nemen. Een deep canvassing gesprek creëert zo ruimte voor mensen om na te denken over hun opvattingen over de samenleving, cultuur en politiek.
In deze workshop leer je alles over het ontstaan van de methode, doorlopen we de 3 stappen van een deep canvassing gesprek en staan we stil bij onze eigen motivatie om in actie te komen. Interactief en praktisch!
Heb je er weleens bij stilgestaan dat het belangrijk is om je democratische spieren te trainen? Van empathie tonen, het constructief oneens zijn en actief luisteren, tot compromissen sluiten. Het zijn voorbeelden van ‘spieren’ die je nodig hebt als je wilt bijdragen aan een gezonde en sterke democratie. Bureau Burgerberaad ontdekte in Denemarken het fenomeen ‘Democracy Fitness’ en brengt dit naar Nederland. Tijdens deze workshop ga je onder begeleiding van twee energieke democratische ‘fitfluencers’ aan de slag om de vaak verwaarloosde, democratische spiergroepen te trainen.