In de afgelopen jaren hebben onderzoekers, ondernemers, initiatiefnemers en activisten zich ingezet voor een economisch systeem dat zich niet langer richt op aandeelhouderskapitalisme en ongeremde groei. Bekende pleitbezorgers als Kate Raworth, Jason Hickel en Katherine Trebeck hebben alternatieve modellen geformuleerd, die waarden als rechtvaardigheid, sociale inclusie, biodiversiteit en het welzijn van mens en planeet centraal zetten. Deze theorieën laten zien hoe het anders kan. Maar hoe vertalen deze ideeën zich naar de praktijk: hoe komen we tot een daadwerkelijke transitie van ons economisch systeem? Tijdens deze thema avond richten we ons op de praktische stappen naar een nieuwe economie. Hierbij kijken we binnen verschillende domeinen: het bedrijfsleven, de overheid, de financiële wereld en het civiele. Welke spelers moeten in actie komen, en wat voor uitdagingen komen ze tegen? Kom op 12 april naar Pakhuis de Zwijger en luister, praat en denk mee.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Dit programma vindt gedeeltelijk in het Nederlands (tweede deel) en gedeeltelijk in het Engels (eerste deel) plaats | This event takes place in Dutch (second half) and English (first half).

Mark Anielski is helaas verhinderd | Mark Anielski is unfortunately not able to participate.

DossierNieuwe Economie
Group 5 Bloeiend

Over het programma

Het eerste deel van het gesprek legt de basis voor de overstap van het denken over nieuwe economie naar het daadwerkelijk doen. Aan de hand van (inter)nationale voorbeelden onderzoeken we hoe vorm kan worden gegeven aan een nieuwe economie. In verband met internationale gasten (via zoom), vindt dit eerste gedeelte in het Engels plaats. Met in de studio:

  • Kees Klomp studeerde politicologie en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn boek Thrive: Fundamentals for a new Economy, waarin hij samen met Shinta Oosterwaal ten rade gaat bij de belangrijkste en meest vernieuwende economische denkers, zoals Kate Raworth, Charles Eisenstein, Clair Brown, Helena Norberg en Daniel Wahl. Voor een economie dat zich meer richt op mensen en welzijn dan alleen op winst.
  • Godelieve Spaas is lector Sustainable Strategy and Innovation bij het expertisecentrum Sustainable Business aan de Avans Hogeschool. Ze heeft zich gespecialiseerd in organisatie- en bedrijfsinnovaties die goed zijn voor mens en aarde. In 2016 promoveerde zij met haar onderzoek naar de economie van de toekomst door ondernemingen en ondernemers te analyseren die winst zien en inzetten als een middel om duurzame sociale impact te realiseren. Verder is ze ook als consultant en onderzoeker werkzaam bij verschillende gevestigde bedrijven en organisaties. Ook is ze de medeoprichter van de Wire Group; bestuurslid van Herenboeren Nederland; en associate director van het Pari Center in Italië.

Met bijdragen via zoom van:

  • David Bollier is een Amerikaanse activist, auteur en blogger die the commons (meenten) ziet als een nieuwe paradigma om economie, politiek en cultuur te herdefiniëren. Als bestuurder van Reïnventing the Commons programma bij de Schumacher Center for a New Economics, is Bollier actief in verschillende internationale samenwerkingen om het commoning te bevorderen. Daarnaast publiceert hij ook regelmatig stukken op zijn persoonlijke blog en maandelijkse podcast Frontiers of Commoning. Hij heeft tien boeken gepubliceerd over het thema commons waaronder The Commoner’s Catalog for Changemaking (2021) Free, Fair and Alive (2019), en Think Like a Commoner (2014).
  • Clair Brown is hoogleraar economie en directeur van het Center for Work, Technology and Society aan de University of California in Berkeley. Ze is voormalig directeur van het Institute of Industrial Relations (IRLE) aan UC Berkeley. Ze heeft onderzoek gedaan naar verschillende facetten van hoe economieën functioneren. Met name op het gebied van de rol van hightech industrieën, productontwikkeling, levensstandaarden, armoede en werkloosheid.

In het tweede deel van het programma (wat in het Nederlands plaatsvindt) richten we op het doen: hoe geef je daadwerkelijk vorm aan de nieuwe economie? Aan de hand van ervaringen van pioniers en betrokken partijen, gaan we op zoek naar de uitdagingen, mogelijkheden en nodige vervolgstappen. Met:

  • Onno Dwars is CEO bij Ballast Nedam Development en lid van de Raad van Advies van de Dutch Green Building Council. Ballast Nedam Development ontwikkelt aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgevingen in binnenstedelijke gebieden. Hierbij zijn ze bewust bezig met de impact die ze hebben en kiezen bijvoorbeeld bewust voor materialen die een positieve impact hebben en een minimale ecologische afdruk.
  • Irina van der Sluijs is Senior responsible investment specialist bij Nationale Nederlanden Investment Partners, waar ze zich inzet in de agrifood- en kledingsector. Eerder werkte ze bij ASN Bank als adviseur op het gebied van mensenrechten en bedrijfsleven, met als missie de arbeidsomstandigheden in aanvoerketens te verbeteren. Zo houdt zij zich al een aantal jaren bezig met het recht op een leefbaar loon voor arbeiders in de internationale textielsector. Als trekker van het Platform Living Wage Financials werkt ze met verschillende financiële instellingen aan methodes om mensenrechten meetbaar te maken, en zo hele sectoren in beweging te krijgen rond het thema ‘universele mensenrecht van een leefbaar loon’.
  • Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Hij is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van verschillende duurzame bedrijven, waaronder WholyGreens, Kipster en WakaWake Foundation.
  • Zita Pels is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport en Cultuur en erfgoed. Zij was sinds 2018 Statenlid en tot en met 2019 directeur van de Stichting Kyra Foundation.
ProgrammareeksNieuwe Economie

Al jarenlang is er een steeds grotere tweedeling te zien in onze maatschappij en neemt kansenongelijkheid toe. Het afgelopen jaar heeft de coronacrisis die kloof nog eens verder vergroot. Ons huidige economische systeem draagt bij aan het in stand houden van de tweedeling. En zolang bij ondernemen met name aandeelhouderswinsten en groei worden benadrukt, zullen de verschillen alleen maar groeier. In de serie Nieuwe Economie onderzoeken we op welke waarden we ons systeem wél willen en kunnen bouwen, zodat het bijdraagt aan een rechtvaardigere en eerlijkere verdeling. Hoe zorgen we dat onze economie voor iedereen werkt?