Ooit was Amsterdam de stad van de kraakbeweging, ludieke activisten, en tegendraadse kunstenaars en ontwerpers. Helaas staat creativiteit in de stad steeds vaker in dienst van grote bedrijven, die niet zouden kunnen bestaan zonder ontwerpers die steeds opnieuw producten en reclames creëren om economische groei aan te jagen. Gentrificatie gaat hand in hand met campagnes die investeerders en rijke toeristen aantrekken. Wat is het alternatief? Welke ontwerpers stellen gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid boven winst?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Tijdens dit evenement spreken lokale ontwerpers en activisten uit de laatste achtergebleven ruimtes in de stad waar nieuwe werelden van solidariteit en gelijkheid gebouwd en verbeeld worden. Vanuit het boek CAPS LOCK (Valiz, 2021) van Ruben Pater, zijn er gesprekken met ontwerpers, krakers, en leden van solidariteitsnetwerken die hard werken om alternatieven te creëren voor het hier en nu.

Ruben Pater
Grafisch ontwerper, activist, en auteur van CAPS LOCK (Valiz, 2021) Onder de naam Untold Stories maakt hij werk ten behoeve van solidariteit, gelijkheid en rechtvaardigheid.
www.untold-stories.net

Hackers and designers
Een coöperatieve non-profit organizatie in Amsterdam op het snijvlak van technologie, design en kunst.
www.hackersanddesigners.nl

Vloerwerk
Een snel groeiend zelf-organiserend solidariteitsnetwerk van werkende mensen die elkaar bijstaan bij problemen op het werk.
www.vloerwerk.org

Anarcha Feminist Group Amsterdam
Aanarchistisch intersectioneel collectief tegen exploitatie en onderdrukking. Twee kunstenaars binnen deze creatieve kraak- en activisme beweging zullen over hun werk vertellen.
afga.neocities.org