Aan de vooravond van de 750ste verjaardag van Amsterdam bevinden we ons, als maatschappij en als stad, op een breekpunt. Het gat tussen arm en rijk groeit, grote woningnood heerst en het vertrouwen in democratie en overheid staat onder flinke druk. Veel Amsterdammers vragen zich af of er voor hen nog wel plek is. In De Staat van de Stad 2024 verkennen we twee mogelijke scenario’s: dat van vallen en dat van opstaan. Hoe zorgen we dat de samenleving niet verder onderuitgaat? Wat is nodig om het tij te keren en de volgende 750 jaar sterker tegemoet te treden?

Over de sprekers

Femke Halsema is bestuurder, politicus en schrijver. Sinds 2018 is zij burgemeester van Amsterdam. Eerder was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks, van 2002 tot 2010 als fractievoorzitter en politiek leider.

Hassnae Bouazza is journalist, columnist, vertaler, researcher en programmamaker. Ze schrijft onder andere voor NRC, LINDA, Harper’s Bazaar en Frontaal Naakt, was programmamaker bij het Writers Unlimited Winternachten festival en regisseur en eindredacteur van de veelbesproken zesdelige documentaireserie Seks en de Zonde. Boeken van haar hand zijn Arabieren Kijken en Een Koffer Vol Citroenen, het kookboek Streetfood dat ze samen met Soenil Bahadoer schreef, en Arbeidsmigranten in Nederland. Hassnae heeft haar eigen online glossy, Aicha Qandisha.

Daniël Poolen werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een speciale interesse in kunststoffen. Ook schrijft hij columns voor journalistiek platform OneWorld.

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. De laatste jaren schrijft zij over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden, en begeleidt en adviseert hierin verschillende (lokale) overheden.

Younes Douari is mede-oprichter van Represent Jezelf en ondernemer, en houdt zich bezig met politieke bewustwording onder jongeren, openbaar bestuur en politieke representatie.

Khadija al Mourabit is Hoofdtrainer Inclusief Onderwijs, Adviseur Diversiteit en Inclusie en Onderwijsontwikkelaar Wereldburgerschap. Ze is jurylid van de Hypatia-prijs (het beste filosofische boek geschreven door een vrouw) en de Socratesbeker (het beste filosofieboek van het afgelopen jaar). Van haar hand verscheen in 2017 de documentaire Le Voyage de Khadija over onder meer migratie, identiteit, gender, vrouwenrechten en familierelaties.

Jan Willem Duyvendak is hoogleraar Sociologie en directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study (KNAW) en Distinguished Research Professor of Sociology aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksveld omvat de transformatie van de welvaartsstaat, cumulatieve ongelijkheid en belonging.

Jeroen Slot is hoofd van de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amsterdam. Tijdens De Staat van de Stad presenteert hij elk jaar opvallende statistieken over de stad.

Over de moderator

Charisa Chotoe is presentator, verslaggever en programmamaker. Ze maakte als onderzoeksjournalist programma’s voor KRO-NCRV, VPRO en doet verslag van de Canal Parade op NPO 1 voor AVROTROS. Op het moment is zij presentator bij Brainwash, een platform van Omroep Human. Charisa schuwt niet om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken; zo maakte zij eerder een spraakmakende aflevering over haat-influencers waarmee zij de discussie over online shamen aanzwengelde en trok zij naar Palestina en Israël om het date-leven van de LHBT+-gemeenschap aldaar onder de loep te nemen.

Over het programma

De jaarlijkse Staat van de Stad is een programma waarin politici en bijzondere Amsterdamse gasten met elkaar in gesprek gaan over feiten en cijfers, opgaven en uitdagingen en ambities voor de toekomst. De Staat van de Stad is een co-productie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Pakhuis de Zwijger en Gemeente Amsterdam Informatie, Onderzoek en Statistiek, in samenwerking met de Rabobank Amsterdam.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Charisa Chotoe
Presentator & verslaggever
ProgrammareeksDe Staat van de Stad

De jaarlijkse De Staat van de Stad is een avondvullend programma waarin de conditie van Amsterdam wordt besproken aan de hand van de meest recente data over de stad.