Tijdens Uncovering Creatives coveren we de verhalen van creatieve frontrunners. Onder leiding van onze moderator Jörgen Tjon A Fong gaan we met onze gasten een uur lang in gesprek over makerschap, ondernemerschap, (creatieve) identiteit, en maatschappelijke thema’s.

DJ WaxFiend, ofwel Wesley Texel, behoort tot de top van Nederlandse HipHop / Dancehall DJ’s. Wat ooit begon als een hobby van een HipHop-fanaat die vroeger eigen mixtapes maakte van radioshows, groeide uit tot een carrière die hem tot internationale podia schopte. WaxFiend heeft mogen draaien op grote festivals zoals Dancevalley en Lowlands, werkte mee aan events voor bijvoorbeeld Nike, en produceerde prijswinnende mixtapes met artiesten zoals Kempi, Ronnie Flex en The Opposites. Zijn eerste liefde was HipHop en toen hij de roots van dit genre ging onderzoeken groeide de interesse in Soul, R&B, en House en werd hij verliefd op Reggae en Dancehall. Zijn eigen event Jamrock groeide in 15 jaar uit tot Europa’s grootste Dancehall/Reggae feest, en gaf daarmee ruimte aan een subcultuur om te groeien, zich te ontwikkelen én nieuw talent voort te brengen. Als mede-oprichter van Encore is hij ook verantwoordelijk voor de grootste wekelijkse clubnacht in Amsterdam. De nacht ligt nu stil, de concerten en gigs on hold. Toch zit hij niet stil. Mis je de dansvloer? Tune in op WaxFiend’s maandelijkse Operator radioshow of luister naar een van zijn WaxTrax playlists!

Dieuwertje Heuvelings is sinds 2007 werkzaam in de muziekindustrie, en was onder andere playlist editor bij Spotify, waar ze verantwoordelijk was voor meer dan honderd playlists zoals mood-playlists, genre playlists, en de belangrijke lijsten voor het lanceren van nieuwe muziek. Daarnaast schreef ze voor SSBA Salon en Hard//Hoofd. Na een carrière move naar een groot platenlabel in New York, verscheen afgelopen september haar debuutroman Auxiety, waarin de drie hoofdpersonen zich bewegen in de booming Nederlandse hiphopscene – een snel veranderende wereld, inclusief geld, macht en grote belangen. Alledrie lijken ze winnaars. Totdat ze in elkaar verstrikt raken en zichzelf lijken te verliezen. De explosieve groei van Nederlandse hiphop en de impact die technologie, big data en Artificial Intelligence heeft op de muzieksector maakte Dieuwertje van dichtbij mee. Hoe bleef ze liefde voor het vak houden en wat zette haar aan tot het schrijven van een boek? Auxiety is o.a. te koop via Das Mag.

Illustratie door Loes Faber

Dit programma is ontwikkeld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
ProgrammareeksUncovering Creatives

Wie zijn de frontrunners die hun stempel drukken op de creatieve scene van Amsterdam en omstreken?