We willen doen wat we tof vinden, tegelijk de wereld veroveren én werk maken dat er toe doet. Het zijn bij uitstek de makers, de creatievelingen, die onze verbeelding en hun én onze fantasieën vormgeven. De creatieve voorlopers zijn degenen die met hun werk écht iets toevoegen aan wat er al is en het onzichtbare zichtbaar maken. Iets creëren alleen is echter niet genoeg – hoe zorg je dat jijzelf en je werk op blijft vallen? Helemaal in een tijd zoals nu, waar opdrachten wegvallen, evenementen gecanceld zijn en exposities niet door kunnen gaan. Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… Me!
Via haar instagram account @meryemfirst deelt Meryem Slimani verhalen over cultuur, mode, lekker eten en haar gezin. Maar de echte ster op haar account is haar moeder Najat. Zij is Meryem’s muze, en allebei zijn ze gek op mode. Het begon voor de leuk, met fotoshoots van haar moeder op haar eigen balkon. Totdat ze gevraagd werd Najat te stylen voor een shoot voor tassenontwerper Susan Bijl, waar veel positieve respons op kwam. Inmiddels styled ze haar moeder voor merken als Daily Paper, en mixt ze in haar shoots street couture met traditionele Marokkaanse kledingstukken en vintage pieces uit haar moeders kast. Door aandacht in de internationale media groeide haar Instagram following in rap tempo uit naar 42,1.000 volgers. Hoe ga je om met die aandacht en welke keuzes maak je? Meryem werkt ook als scout bij het Stimuleringsfonds en weet als geen andere hoe je talent spot. Welke tips heeft zij voor jong talent dat wil opvallen?
Robbert van der Bildt is gespecialiseerd in muziekcompositie en sounddesign. Van festivals, films en documentaires, tot aan commercials tot hedendaagse kunstprojecten, hij werkt voor opdrachtgevers als DGTL, Red Bull, Eneco en Ace&Tate. Daarnaast is hij actief als DJ en live performer onder zijn aliassen KAAP en Working Titles en zette hij independent labels zoals YIELD Records en De Lichting op. Hoe zet je jezelf op de kaart in een markt met veel grote spelers? Naast dat Robbert zelf muziek maak, weet hij ook alles over copyright. Via gameplatforms Twitch en Instagram Stories neemt hij je mee in zijn maakproces en deelt hij tips en tricks.
Iriée Zamble schildert de mensen die haar dagelijks passeren en maakt dankbaar gebruik van toevallige voorbijgangers, kennissen en haar vrienden als inspiratie voor de expressief geschilderde koppen die haar werk kenmerken. De serie schilderijen waarmee ze deze zomer afstudeerde aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht draagt de naam The default (series), waarmee ze er de nadruk op legt dat mensen van kleur in deze portretserie de standaard zijn in plaats van een uitzondering. Daarmee wil ze laten zien dat de (beeldende) algemene standaard niet voor iedereen de maatstaf is. Eerder zette ze haar Instagram in als haar verkoopkanaal. Hoe zorg je dat je opvalt als beginnend kunstenaar?
Historicus Mark Bergsma houdt van mooie historische verhalen en heeft oog voor de vergeten parels uit de geschiedenis. Met Van Gisteren maakt doet hij o.a. beeld- en archiefonderzoek, schrijft hij artikelen, maakt hij voorstellingen en coordineert en begeleid hij diverse publiekshistorische projecten en activiteiten – vooral op sociaal-cultureel gebied zoals het LHTBQI+ verleden en vrouwengeschiedenis. De rode draad is het naar boven halen van de vergeten verhalen, en mensen kennis te laten maken met ‘de geschiedenisles die je nooit hebt gehad’. Want Mark vindt dat iedereen zich moet kunnen herkennen in onze geschiedenis. Zelf profileert Mark zich sinds kort als ‘historicus on heels‘, nadat hij zijn hakken voor het eerst op een event ‘in functie’ aantrok in plaats van alleen naar feestjes. Daarmee wordt being unapologetically yourself een statement, maar komen we geleidelijk aan ook tot normalisering. Hoe kan je daar toch ook handig gebruik van maken in je eigen profilering?
HKU - Vele gezichten in allerlei soorten en maten verwelkomen je zodra je haar atelier binnenloopt. De portretten van Iriée Zamblé zijn een feest aan de muur. Haar liefde voor kleur komt dan ook in elke verftoets tot uiting. >>
i-D - Dat de combinatie van moeders en Patta-kleding spectaculaire plaatjes oplevert, wordt duidelijk als je door de instagrampagina scrollt van Meyrem Slimani, stylist, scout en artdirector uit Rotterdam. Vorig jaar besloot ze haar 66-jarige moeder in een mix van kleding van haarzelf, haar moeder en haar man te stylen, en de resultaten op haar pagina te delen. >>