Tijdens Uncovering Creatives coveren we de verhalen van creatieve frontrunners. Onder leiding van moderator Jennifer Muntslag gaan we met onze gasten een uur lang in gesprek over makerschap, ondernemerschap, (creatieve) identiteit, en maatschappelijke thema’s.

Jason Tjon Affo is op social media beter bekend onder de naam @theindigokitchen. Zes jaar geleden startte hij zijn vegan lifestyle, een persoonlijke ontdekkingsreis die uitgroeide tot een online platform vol vegan recepten, lifestyle posts, en food photography. Naast dat Jason opvalt door zijn gezonde en kleurrijke regenboog creaties, maakt hij ook op een andere manier indruk: zijn platform zet hij in om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken, zoals (on)gelijkheid, gezondheid en mental health. Zijn eerste kookboek Vegan Soul Food ligt vanaf 26 augustus in de boekhandels. Hoe zag het proces eruit en wat wil Jason verder nog bereiken met zijn platform?

Lisa Maschhaupt droomt van een wereld waar er plek is voor iedereen. Waar iedereen zichzelf kan zijn, en nog belangrijker: waar we iedereen laten zijn wie ze willen zijn. Met alles dat ze doet wil Lisa de wereld fijner en liever maken en meer kleur geven: met haar taxidermie laat ze mensen graag zien hoe mooi een ekster kan zijn, ze maakt anderen (en zichzelf) gelukkig met een ‘hotdog schaap’ tattoo, en met haar stichting Unboxed laat ze kinderen met o.a. de hulp van drag queens zien dat je kan worden wie je wilt. Haar meest recente project is het kinderboek Donnie, dat ze uitgaf in eigen beheer, met tekeningen van Sasa Ostojae en vormgeving van Pieter Jan Boterhoek. Donnie draagt graag jurken. Want Lisa vindt dat het tijd wordt dat een inclusief, divers en breed verhaal vertellen de standaard wordt. Hoe geef je zelf een boek uit en welke plannen liggen op stapel om mensen nog meer bewust te maken van onderwerpen als gelijkheid, eigenliefde en diversiteit?

 

Dit programma is ontwikkeld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
ProgrammareeksUncovering Creatives

Wie zijn de frontrunners die hun stempel drukken op de creatieve scene van Amsterdam en omstreken?