Het vinden van een woning was in tijden niet zo moeilijk als nu. We bevinden ons in een wooncrisis waarbij het vinden en betalen van een huur- op koopwoning een enorme uitdaging is. Dakloosheid is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, jongeren wonen noodgedwongen nog bij hun ouders en honderdduizenden huishoudens hebben moeite met het betalen van de huur. Hoe we in deze crisis terecht zijn gekomen? Hochstenbach illustreert in zijn boek Uitgewoond hoe een jarenlang neoliberaal beleid heeft kunnen leiden tot deze ontploffing van de woningmarkt. Aan de hand van langdurig onderzoek legt hij de toename van ongelijkheden door de krappe woningmarkt bloot. Daarbij laat hij ook zien hoe we kunnen breken met de huidige ‘woonpolitiek’. In dit programma spreken we met Cody Hochstenbach en verschillende experts over het ontstaan van de wooncrisis en hoe we nu vooruit moeten.
Cody Hochstenbach (1989) is stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Hij groeide op in een bloemkoolwijk in Maastricht en maakte als middelbare scholier al een persoonlijke wooncrisis mee: toen kwam zijn vader op straat te staan nadat hij zijn winkel met bovenwoning verloor. Tegenwoordig woont Cody in een huurappartement in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost en spreekt hij zich tegenover een breed publiek fel uit over de wooncrisis – op Twitter, Tegenlicht en in zijn columns voor RTL Nieuws. In 2019 ontving hij de prestigieuze NWO Veni-beurs om onderzoek te doen naar beleggers op de Nederlandse woningmarkt.
Melissa Koutouzis is mede-initiatiefnemer van het Woonprotest en het Woonmanifest. Hyperlink: woonmanifest.nl
Mustapha Eaisaouiyen is mede-initiatiefnemer van Recht op de stad, een actiegroep die zich inzet voor beter en eerlijker woonbeleid in Rotterdam. Hij moest zijn huis in de Tweebosbuurt noodgedwongen verlaten.
Zeno Winkels is algemeen directeur bij de Woonbond. De Woonbond zet zich als belangenbehartiger van hurend Nederland in. Voor Winkels staat het aanpakken van de wooncrisis bovenaan de agenda.
Jan de Vries is Nederlands vertegenwoordiger bij The Shift, een wereldwijde beweging die zich hard maakt voor het garanderen van het recht op wonen.
Pepijn Bakker is Manager Strategie bij woningcorporatie Rochdale en schrijft over wonen, wijken, steden en architectuur.
In deze podcast spreekt Annick van Rinsum met Cody Hochstenbach: stadsgeograaf en schrijver van het boek: ‘Uitgewoond’. Ze spreken over de ideologische bouwstenen waarmee er jarenlang is gebouwd aan bewust woonbeleid. In dit beleid wordt woningbezit op een voetstuk wordt geplaatst maar wordt het ook gezien als iets wat je moet verdienen, en niet als iets waar je inherent recht op hebt.
De wooncrisis is niet slechts een kwestie van te weinig huizen, maar het gevolg van bewust beleid, stelt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. „Die crisis bereikt nu ook de middenklasse.” >>
Een betaalbare woning voor iedereen. Dat belooft onze nieuwe minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge en in maart komt hij met een plan. Hoe kan dat als in Europa de noodklok wordt geluid over grote buitenlandse beleggers. Zij kopen massaal woningen op om die tegen woekerprijzen te verhuren. We praten erover met Cody Hochstenbach, stadsgeograaf en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.>>
Er is enorme woningnood, maar actie vanuit de overheid blijft uit. Kunnen woningzoekenden maatregelen afdwingen bij de rechter? >>