Burgerraden, volksvergaderingen en citizen jury’s: wereldwijd wordt er serieus geëxperimenteerd met alternatieve vormen van representatieve democratie. In Nederland lopen we veelal achter op deze ontwikkelingen. Wat voor ruimte is er anno 2020 om dit soort alternatieven écht een plek te geven? Hoe verhouden deze vormen zich ten opzichte van de representatieve democratie? En wat kunnen we leren van succesvolle ervaringen uit verschillende steden in het land? Vanuit het project ‘De Verenigde Straten van Amsterdam’ onderzoeken we de weg naar een andere representatieve democratie.

Heb je vragen/opmerkingen of wil je in contact komen met de initiatiefnemers van De Verenigde Straten van Amsterdam? Reageer dan op woensdag 2 december tijdens de uitzending via de Facebook chat-functie; of stuur een mail naar [email protected].

Wat gaan we doen?

We openen het programma door kennis te maken met verschillende initiatieven voor een alternatieve representatieve democratie. Wat kunnen we leren van ervaringen uit het land?

In het tweede deel van de avond bespreken we de verhouding tussen deze initiatieven en de gemeenteraad, en de politieke ruimte die er anno 2020 wel/niet is voor dit soort alternatieve vormen.

  • Jan Bert-Vroege (gemeenteraadslid Amsterdam), die eerder al pleitte voor de invoering van burgerfora in de stad.
  • Wieke Paulusma (gemeenteraadslid Groningen)
  • Niesco Dubbelboer (Meer Democratie / Verenigde Straten van Amsterdam).
DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
ProgrammareeksNew Democracy

Met als stip op de horizon: een stad “van, voor en door iedereen”, benoemen en bevragen we de status quo van onze (lokale) democratie en democratische instituties.