Meer dan ooit worden onafhankelijke journalisten gehinderd, verwond of zelfs vermoord tijdens hun werk. Desalniettemin tonen veel journalisten zich strijdvaardig. Ze gebruiken data mining en hackers methodes of zetten nieuwe netwerken en internationale samenwerkingen op. Kunnen we het tij keren en een veiligere omgeving creëren voor de waarheidsvinding? Kan nieuwe technologie daarbij helpen? En wat is onze rol als burgers hierin. Tijdens het Tegenlicht 20 jaar Jubileumfeest, richt deze Tegenlicht Meet Up zich op de toekomst van de onafhankelijke journalistiek.

Deze sessie is onderdeel van de Tegenlicht 20 jaar jubileumviering op 7 juli, en is gratis toegankelijk. Het zal niet worden opgenomen of als livecast te volgen zijn. Reserveer een plekje in de zaal via de knop rechtsboven.

This event will partly take place in English.

Over het programma

The Free Press Show is een speciale Tegenlicht-uitzending en een unieke samenwerking van VPRO Televisie en de onafhankelijke Russische mediaorganisatie in ballingschap TV Rain. Over het maakproces van deze editie vertellen:

  • Bregtje van der Haak is documentairemaker en journalist. Sinds 1998 regisseert zij documentaires en transmedia producties over de veranderende wereld. Eerder maakte zij voor Tegenlicht afleveringen zoals Future fashion, Hoe echt is echt en Perfect me.
  • Victoria Koblenko is een Nederlands-Oekraïense actrice en politicologe. Ze was één van de presentatoren van de The Free Press Show uitzending van VPRO Tegenlicht en TV Rain.

Daarnaast gaan we in gesprek over de bedreigingen voor en de toekomst van de onafhankelijke journalistiek. Dit doen we (in het Engels) met:

  • Foeke Postma werkt als onderzoeker en trainer bij onderzoekplatform Bellingcat. Hij heeft een achtergrond in conflictanalyse en -oplossing en werkte bij vredesorganisatie PAX, waar hij onderzoek deed naar oorlogssituaties en het schenden van mensenrechten in die conflictsituaties. Hij is vooral geïnteresseerd in militaire, milieu- en LGBT+-kwesties.
  • Step Vaessen is sinds 2006 correspondent voor de Arabische zender Al Jazeera. Hiervoor was ze eerst lange tijd gevestigd in Azië, en tot voor kort in Moskou. Ze werkte eerder jarenlang als journalist voor o.a. het NOS Journaal, en als correspondent in Indonesië voor NOVA, de NOS en GPD. Ze publiceerde een boek, Jihad met sambal, en won in 2005 een Academy Award voor haar reportages over de tsunami in de Indische Oceaan.
  • Pavel Kanygin is hoofdredacteur en CEO van To Be Continued Media, waarmee hij over de situatie in Rusland bericht, door middel van podcasts, interviews en online explainers op Youtube. Hij was tot maart 2022 plaatsvervangend hoofdredacteur en uitvoerend producent van het onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta, tot haar activiteiten stopte vanwege de oorlogscensuur in Rusland.

Over de Tegenlicht uitzending

Onafhankelijke journalistiek staat in veel landen onder druk. Volgens het Volkstribunaal voor de Moord op Journalisten wordt 81% van de moordzaken op journalisten niet opgelost. De afgelopen tijd zijn al meer dan twintig verslaggevers omgekomen in de oorlog in Oekraïne. En in Rusland, het grootste land ter wereld, bestaat nu helemaal geen onafhankelijke nieuwsmedia meer. Ook Nederland is op de World Press Freedom Index gezakt van plaats 6 naar 28.

The Free Press Show is een speciale Tegenlicht-uitzending en een unieke samenwerking van VPRO Televisie en de onafhankelijke Russische mediaorganisatie in ballingschap TV Rain. The Free Press Show wordt gepresenteerd door de Nederlands-Oekraïense actrice en politicologe Victoria Koblenko en de Russische journalist en politiek commentator Mikhail Fishman.

The Free Press Show wil inspiratie bieden voor de toekomst en is een eerbetoon aan al die moedige journalisten die met gevaar voor eigen leven hun werk proberen te doen en aan de journalisten die hen voorgingen en het leven lieten. VPRO Tegenlicht verklaart zich solidair met hen.

De VPRO Tegenlicht x TV Rain aflevering “The Free Press Show” wordt uitgezonden op maandag 4 juli om 20:20u op NPO2.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.