In deze break-out sessie duiken we de pionierswereld van VPRO Tegenlicht in. Sinds 2017 houdt Tegenlicht pioniersverkiezingen om initiatieven uit Nederland, die concrete oplossingen of ideeën voor de toekomst aandragen en de wereld een zetje in de goede richting geven, een platform te geven. Omdat pioniers zich inzetten voor morgen, mogen zij niet ontbreken op een avond waarin de toekomst gevierd wordt. Deze avond is in het teken van De Verbindingspioniers. Toenadering tussen verschillende groepen in de samenleving is cruciaal in een tijd waarin polarisatie alsmaar toe lijkt te nemen. Initiatieven gericht op het creëren van maatschappelijke verbinding krijgen daarom de kans hun idee hier voor te stellen, en constructieve feedback te ontvangen van drie experts.

Deze sessie is onderdeel van de Tegenlicht 20 jaar jubileumviering op 7 juli, is gratis toegankelijk en wordt niet opgenomen of gelivestreamed. Reserveer een plekje in de zaal via de knop rechtsboven.

De Verbindingspioniers zijn bekend!

In juni hadden VPRO Tegenlicht en Pakhuis de Zwijger een oproep verspreid waarin initiatieven uit het hele land, die bezig zijn om maatschappelijke verbinding te bevorderen, zich konden aanmelden om kans te maken te komen pitchen tijdens het VPRO Tegenlicht 20 jaar jubileum op 7 juli. Hier zijn ruim 150 reacties op gekomen! Uit deze hoeveelheid inzendingen, zijn uiteindelijk drie pioniers gekozen die ieder op hun eigen manier bijdragen aan het bevorderen van maatschappelijke verbinding, en die creatief en concreet zijn ingevuld. Alle drie de initiatieven zitten in de pilot-fase. Maak hieronder kennis met de drie pioniers die op 7 juli over hun inspirerende initiatieven komen vertellen!

  • Dorian Kingma is initiatiefnemer van Relatietherapie tussen Stad en Platteland. Dit is een interactieve ervaring op locatie om de relatie tussen stad en platteland te onderzoeken en versterken. De twee partijen zitten vast in hun eigen denkbeelden, en dit initiatief is een poging om ze meer naar elkaar toe te laten bewegen.
  • Naomi Jansen is initiatiefnemer van Fingers Crossed: Melting Gestures, Merging Dialogues. Dit is een kunst educatieve gespreksmethodiek, waarbij doven en horenden dichter bij elkaar worden gebracht door middel van museumrondleidingen. In deze rondleidingen staat geen gesproken taal of gebarentaal centraal, maar fysieke lichaamstaal, handelingen en aanwijzingen.
  • Frouke Engel en Myrthe Rosema zijn initatiefnemers van Scootbezorgd, een sociale en duurzame bezorgdienst. Er wordt bezorgd op scootmobiels, waardoor er meer sociaal contact tot stand komt en sociale netwerken ontstaan. Het gaat niet meer alleen om bezorgen, maar ook om het welzijn van de mens.

Wil je meer horen over deze maatschappelijk verbindende initiatieven? Kom dan op 7 juli naar Pakhuis de Zwijger, en luister naar de pioniers hun pitches, tijdens het VPRO Tegenlicht 20 jaar jubileum.

Wie zijn de experts?

  • Meike van Zandvoort is zakelijk leider bij Sounding Bodies. Dit is een stichting die muziek gebruikt als middel om te verbinden, en op deze manier mensen contact laat maken met zichzelf en met anderen. In 2020 won Sounding Bodies de ‘Touching Technology’ pioniersverkiezingen met hun app Sound & Happy, die ervoor zorgt dat luisteraars op afstand de muziek van componist Johann Sebastian Bach op een zo intiem mogelijke manier kunnen ervaren. De app is inmiddels gelanceerd, klik hier voor de trailer.
  • *Eline de Haan is Impact Investment Analyst bij Rubio Impact Ventures. Zij houdt zich binnen het team bezig met het ‘People Power’ impact thema. Rubio Impact Ventures is een onderneming die actief investeert in initiatieven die innovatieve en duurzame oplossingen creëeren. Door eerst te bekijken wat de impact van een bedrijf is voor de mensen en de planeet, kiezen zij zo de geschikte investeringspartners.
  • Julius Weise is de oprichter van de Welcome App. Deze app helpt nieuwkomers in Nederland om zich thuis te laten voelen. Met behulp van deze app als centraal platform, kunnen nieuwkomers hun vragen stellen en samen met locals deelnemen aan activiteiten. Dit initiatief is in het verleden ook een oud-genomineerde van de VPRO Tegenlicht pioniersverkiezingen geweest.

*De eerder bevestigde expert Machtelt Groothuis kan door omstandigheden helaas niet aanwezig zijn bij de Verbindingspioniers.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.