Al twee decennia verkent Tegenlicht de sporen van morgen in de wereld van vandaag. Welke vergezichten zijn werkelijkheid geworden en welke niet? Tijdens deze jubileumviering vinden er Meet Up’s over de toekomst van de journalistiek, activisme en protest plaats, delen pioniers uit het land hun idee voor een betere wereld, en kan je je onderdompelen in de beste afleveringen van de afgelopen twintig jaar. Ook wordt het ‘Boek van de toekomst‘ en het recent gelanceerde ‘Archief van de toekomst’ (een met AI doorzoekbaar online archief van de meer dan 500 Tegenlicht uitzendingen) gepresenteerd. We sluiten de avond af met muziek in het café en een drankje op het terras. Kom jij op 7 juli de toekomst met ons vieren?

Deze jubileumviering is gratis toegankelijk en wordt niet opgenomen of gelivestreamed. Reserveer je plekje via de knop rechtsboven.

PROGRAMMA

Vanaf 19:00 uur staat Pakhuis de Zwijger in het teken van 20 jaar Tegenlicht. Sluit je aan bij verschillende sessies, verken de markt en bezoek de Pionierspitches.

19:00 uur | Inloop

Er zijn de hele avond Tegenlicht shortdocs te bekijken (korte video’s over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van economie, duurzaamheid en politiek), en is er een doorlopende markt waar je het Boek van de toekomst kan vinden, de Tegenlicht podcast kan luisteren en met behulp van AI het Archief van de toekomst (bestaande uit 500 Tegenlicht uitzendingen) kan verkennen.

19:30 uur | Plenaire opening: 20 jaar Tegenlicht

We blikken met makers en (hoofd)personages uit de afleveringen terug op twee decennia aan VPRO Tegenlicht. Van uitzendingen, artikelen en podcasts tot onderwijsprogramma’s en de (lokale) Meet Up’s: wat voor impact heeft Tegenlicht gehad, en welke vergezichten zijn werkelijkheid geworden en welke niet?

20:45 uur | Break-out sessies

  • De Verbindingspioniers
    Een selectie pioniers uit heel Nederland pitchen hun idee voor maatschappelijke verbinding, in de strijd tegen polarisatie. Ze krijgen feedback van een Tegenlicht jury.
  • Licht op de werelden van morgen
    Welke trends en transities hebben we de afgelopen 20 jaar meegemaakt en wat zijn de vergezichten voor morgen? Met verschillende Tegenlicht gasten uit de afgelopen jaren.
  • Tegenlicht Meet Up “The Free Press Show”
    Naar aanleiding van de laatste Tegenlicht uitzending voor de zomer, gaan we met de filmmaker en andere sprekers in gesprek over de toekomst van de journalistiek.

22:00 uur | Muziek & films op het terras

De avond wordt afgesloten met muziek van DJ Olivier in het café, drankjes op het terras en de beste selectie Tegenlicht Shortdocs op het buitenscherm. Tot 7 juli!

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.