Tijdens deze break-out sessie bespreken we de grote trends en transities van de afgelopen 20 jaar en blikken we vooruit naar de werelden van morgen. Dit doen we samen met sprekers die over de jaren heen bijgedragen hebben aan verschillende Tegenlicht afleveringen. Sluit aan en blik samen met ons terug, en vooruit!

Deze sessie is onderdeel van de Tegenlicht 20 jaar jubileumviering op 7 juli, is gratis toegankelijk en wordt niet opgenomen of gelivestreamed. Reserveer een plekje in de zaal via de knop rechtsboven.

Over het programma

Aan de hand van verschillende fragmenten bespreken we met onze panelleden welke vergezichten uitgekomen zijn en welke niet. Wat zijn de oplossingen die in kaart waren gebracht, zijn die nog steeds in lijn met hun huidige visie voor de toekomst? Hierover gaan we in gesprek met:

  • Maarten Schinkel is schrijver, econoom en politicoloog. Reeds sinds 1992 schrijft Maarten Schinkel al columns en beschouwingen over de huidige staat van de economie in het NRC Handelsblad. In zijn wekelijkse column voor het NRC schrijft hij wekelijks over nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen van de Nederlandse en Europese economie.
  • Lonneke Gordijn is kunstenaar. Samen met Ralph Nauta richt zij in 2007 Studio Drift op. De installaties van Studio Drift tonen het raakvlak tussen mens, natuurfenomenen en technologie. In 2018 presenteerde het Stedelijk Museum een solotentoonstelling van het duo, met onder meer de werken ‘Fragile Future’ en ‘Drifter’. In het kader van die tentoonstelling werd ook de performance ‘Franchise Freedom’ vertoond: een groep van driehonderd lichtgevende drones boven het IJ, gebaseerd op de vlucht van een zwerm spreeuwen.
  • Lucelle Comvalius is lerarenopleider aan het TeachersCollege, een innovatieve lerarenopleiding verbonden aan Windesheim in Zwolle. Tevens is zij ambassadeur van: Leraar 24, De baan van het Leven en MaatschappijWij. Lucelle Comvalius werd in 2019 verkozen tot leraar van het jaar. Eerder was ze ook te zien in de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Top der onmisbaren‘, daarin maakte ze deel uit van een burgerraad met mensen uit het veld.
  • Vatan Hüzeir is socioloog en promovendus citizen activism in fields of climate change and energy transition aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast is hij voorzitter bij Fossielvrij NL, oprichter van onder ander (een interdisciplinaire doe- en denktank) en een klimaatactivist.
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.