“Het terugkeerbeleid moet strenger!” “Afgewezen asielzoekers moeten zo snel mogelijk het land uit, desnoods met geweld.” Dat is wat we voortdurend horen in de berichtgeving over het Nederlandse asielbeleid. Maar de praktijk geeft een heel ander beeld: rond 2/3 van de ‘vertrekplichtigen’ gaat helemaal niet weg. Ze blijven hier. En ze betalen de prijs voor een beleid dat berust op de fictie dat terugkeer een reële optie is. Ze leven op straat, ongedocumenteerd, dakloos, rechteloos. Dit mag niet zo blijven want iedereen heeft recht op een oplossing. Hoe belanden ze in deze situatie en hoe kan daar een einde aan worden gemaakt?

Opzet

  • Voorafgaande het programma mogelijk om een gratis kopje soep met brood te eten in de zaal.
  • Sami Tsegaye trapt het programma af, en vertelt wat het betekent om als ‘ongedocumenteerde’ van het kastje naar de muur, van ambassade naar ambassade te worden gestuurd. (Engels).
  • Schrijver en De Groene-redacteur Irene van der Linde legt vervolgens uit welke politieke en handelsbelangen er spelen en hoe de verantwoordelijkheid voor ‘terugkeer’ eenzijdig bij de vluchteling wordt gelegd.
  • Asieladvocaat Maartje Terpstra gaat in op de juridische praktijk en het ontbreken van uitwijkmogelijkheden voor vluchtelingen zonder de juiste papieren.
  • Yusuf Adam: 12 jaar op straat, hoe is dat? (Engels).
  • Rana van den Burg, coördinator bij een ngo in Utrecht die ongedocumenteerde vluchtelingen bijstaat en opvangt. Zij vertelt wat zo’n langdurige onzekere toestand doet met afgewezen vluchtelingen en hoe zij daar in Utrecht mee omgaan.
  • Ten slotte zal Leo Lucassen, directeur van het IISG en hoogleraar arbeids- en migratierecht in Leiden, ingaan op hoe je ook met andere ogen naar vluchtelingen, grenzen en oplossingen kunt kijken.
  • Tussendoor enkele korte intermezzo’s met o.a. cijfers door Alied Blom en Mieke Maassen en muziek van gitarist en singer songwriter Rogier.
Wat je kan verwachten
18:00 Inloop

Met soep en brood voor wie wil.

19:00 Start programma
21:00 Einde programma

Over de sprekers

Leo Lucassen is directeur van het IISG en hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij schrijft geregeld opiniestukken in de Volkskrant, NRC, Trouw en OneWorld, o.a. over het falend asielbeleid en over de misleidende maar hardnekkige aannames over migratiecijfers. Hij schreef een aantal boeken over migratie (o.a in 2016 samen met Henk van Houtum het boek Voorbij Fort Europa, Een nieuwe visie op migratie).

Maartje Terpstra werkt sinds 1998 als asieladvocaat en is specialist in asiel- en vreemdelingenrecht en vreemdelingenbewaring. Ze zal aantonen hoe het zo goed als onmogelijk is om in aanmerking te komen voor de zogenaamde Verblijfsvergunning Buiten Schuld.

Sami is 29 en verblijft al 12 jaar in Nederland. Hij weet als geen ander hoe het is om steeds van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Met een Eritrese vader, een Somalische moeder en geboren en getogen in Ethiopië noemen alle betrokkenen zijn zaak uiterst complex. Ethiopië erkent hem niet als onderdaan, en hij kan niet bewijzen dat hij de Eritrese nationaliteit heeft. Sami zal vertellen hoe het is om in deze situatie te leven.

Irene van der Linde is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar ze onder andere schrijft over migratie en asiel.

Rana van den Burg is coördinator bij SNDVU. Ze gaat in op wat professionals zoal tegenkomen in de begeleiding van afgewezen asielzoekers in de (nood)opvang in Utrecht en met name op hoe ‘moeten meewerken aan terugkeer’ in de praktijk uitpakt.

Alied Blom is sinds 2008 lid van VTU. Ze zal samen met Mieke Maassen ingaan op de cijfers rond terugkeer.

Marjan Sax is is politicoloog en werkt als onafhankelijk adviseur in de goede-doelensector. Verder zet Marjan zich in voor feministische issues en was in 1983 mede-oprichter van Mama Cash. Ze is sinds 1996 lid van VTU en zal met Joyce de avond leiden.

—-

Vrouwen Tegen Uitzetting (VTU) is een netwerk van Nederlandse vrouwen en vluchtelingenvrouwen met als doel de positie van vrouwelijke vluchtelingen te verbeteren.

Check hier hun Facebook en hun website.

Dit programma is ontwikkeld door