Strenge anti-homowetgeving trekt als een veenbrand over Afrika. Niet alleen dictaturen, waaronder Uganda, willen hard optreden tegen de LHBTQIA+-gemeenschap, maar nu ook democratische landen als Ghana. Religieuze voorstanders van de wet staan recht tegenover de LHBTQIA+-gemeenschap, die vreest voor de gevolgen van de wet. In een nieuwe aflevering van Frontlinie probeert Bram Vermeulen te achterhalen waar de weerstand tegenover de LHBTQIA+-gemeenschap vandaan komt. Hij gaat op stap met parlementariër Samuel ‘Dzata’ George, die hard bezig is met de lobby voor hoge celstraffen op alles dat afwijkt van heteroseksualiteit. George blijkt in nauw contact te staan met een evangelische en conservatieve groepering in Utah, de Verenigde Staten, die in veel Afrikaanse landen congressen organiseert en parlementariërs mobiliseert. De LHBTQIA+-gemeenschap in Ghana staat voor een duivels dilemma. Onderduiken, het land verlaten of terugvechten? Het aantal geweldsincidenten tegen homo’s, queer personen en transgender personen blijkt sinds het wetsvoorstel aanzienlijk te zijn toegenomen. Dat dwingt steeds meer mensen in de LHBTQIA+-gemeenschap tot voorzichtigheid. Slechts een handjevol mensen blijft strijden en komt met gevaar voor eigen leven in opstand tegen de wet.
Dit programma is deels Engelstalig.
Over de sprekers
Bram Vermeulen is journalist. Sinds 2001 werkte hij als correspondent voor het NRC Handelsblad. Eerst werkte hij in Zuid-Afrika, vervolgens in Turkije en daarna opnieuw in Zuid-Afrika. Daarnaast maakte hij reportages voor de NOS. Vanaf januari 2021 is Bram terug in Nederland. Voor de verhalen gaat hij nog steeds op reis, voor de VPRO en NRC. Voor de VPRO maakte hij eerder series als Langs de grenzen van Turkije, In Turkije, Dwars door Afrika, De trek en Sahara. Daarnaast maakte hij de documentaires Mr. Gus, handelaar in oorlog en Cape Town, Gang Town Lockdown.
Mart Kamphuis is projectmanager internationaal bij belangenorganisatie COC. Het COC is de langst bestaande lhbti+ belangenbehartiger ter wereld en zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. In zijn functie ondersteunt Mart plaatselijke belangenorganisaties, waaronder in Ghana, die opkomen voor de rechten en belangen van de lhbtiq+ gemeenschap.
Harm Beskers is onderdeel van ‘Wijdekerk’, een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT+ persoon of nauw betrokken bij LHBT+ mensen, die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn, haar of diens kerk. Stichting Wijdekerk biedt een onlinenetwerk waarin gelijkgestemden elkaar kunnen vinden, organiseert persoonlijke ontmoetingen, biedt ondersteuning en houdt de jaarlijkse Wijdekerkdag. Wijdekerk tracht begrip te creëren en een open en respectvol gesprek op gang te brengen.
Sonny Jermain is een queer activist, DJ, journalist en de oprichter van Rainbow Anonymous. Sonny komt uit Zimbabwe en is naar Nederland gekomen om de homofobe cultuur in zijn land te ontsnappen. Met Rainbow Anonymous probeert Sonny de Nederlandse cultuur en die van Afrikaanse queer vluchtelingen te doorbreken en een veilige plek te creëren om ervaringen uit te wisselen.
De Frontlinie aflevering ‘Soldaten van God‘ wordt op donderdag 1 juni, 20.25 uur, uitgezonden op NPO 2.
Strenge anti-homowetgeving trekt als een veenbrand over Afrika. Niet alleen dictaturen als Uganda willen hard optreden tegen de LHBTQIA+-gemeenschap, maar nu ook democratieën als Ghana. In een nieuwe aflevering van Frontlinie probeert Bram Vermeulen te achterhalen wat de drijvende krachten zijn achter deze cultuuroorlog.