De Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi reist voor Frontlinie naar Iraaks Koerdistan, vlak bij de grens met Iran. Al een half jaar gaan Iraniërs de straat op om te demonstreren tegen het regime. De protesten worden met grof geweld de kop in gedrukt, duizenden mensen zijn inmiddels opgepakt en de eerste executies zijn uitgevoerd. In het bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran hoort ze uit eerste hand verhalen van gevluchte Iraniërs die niet meer veilig zijn in hun geboorteland. Ook ziet ze hoe de Koerdische oppositie met gevaar voor eigen leven probeert te strijden tegen de onderdrukking van de regering in Iran. Aanleiding voor de volksopstand in Iran is de dood van de Koerdisch-Iraanse vrouw Jina Masha Amini. Shalmashi wilde zo dicht mogelijk bij het verzet komen, dit bracht haar in Iraaks-Koerdistan waar de oppositie van Iran zich al decennia verzameld en nadenkt over een democratisch Iran. Wat broeit er aan de rand van de revolutie? Shalmashi spreekt in de aflevering met mensen die dagelijks met de opstand in Iran bezig zijn, maar er niet meer bij kunnen zijn.

De Frontlinie aflevering ‘Aan de rand van de revolutie‘ wordt op donderdag 9 maart, 20.25 uur, uitgezonden op NPO 2.

Over de sprekers

Beri Shalmashi is een Nederlandse publicist en filmmaker en ze is een kind van de Iraans-Koerdische oppositie. Haar ouders zaten in het Koerdische verzet in Iran en zijn in 1986 gevlucht naar Nederland. Haar vader is nog lang betrokken geweest bij de KDPI, een oppositiepartij die al decennia nadenkt over een democratisch Iran.

Nastaran Razawi Khorasani is actrice en theatermaker, en speelde onder andere bij het Ro theater, Maas theater en dans en Internationaal Theater Amsterdam. Nastaran is geboren in het noorden van Iran en vluchtte op haar zesde met haar ouders naar Nederland. De afgelopen maanden heeft Nastaran in het theater gestaan met haar voorstelling Songs for no one, waarin ze de onzichtbare levens van een jongen en meisje wonend in de dictatuur van Iran zichtbaar maakt. Momenteel werkt Nastaran aan een voorstelling over dansers en choreografen in Iran en een documentaire over Iraanse vrouwelijke activisten. De eerste versie van deze documentaire is vanaf 9 maart te zien tijdens de expositie QOQNOOS – You Cant Burn Womxn Made of Fire.

Farah Karimi zit namens GroenLinks in de Eerste Kamer. Ze streed als activist tijdens de Iraanse Revolutie van 1979, en was genoodzaakt met haar pasgeboren zoon via de Koerdische bergen naar Irak te vluchten, waarna ze politiek asiel in Europa heeft aangevraagd. Hierover schreef ze het boek Het Geheim van Vuur. Karimi zat eerder acht jaar in de Tweede Kamer voor GroenLinks, waar ze zich onder andere ingezet heeft voor democratisering in het Midden-Oosten. Vervolgens was Farah algemeen directeur van Oxfam Novib, totdat ze in 2019 lid werd van de Eerste Kamer.

Alina Jabbari is universitair docent binnen de Sociale Wetenschappen aan de Amerikaanse Universiteit van Irak-Sulaimani en houdt zich als theoloog, criminoloog en jurist bezig met interdisciplinair academisch onderzoek. Ook is zij werkzaam voor Restorative Justice Nederland waar zij dekoloniale theorie en praktijk toepassen op het visualiseren en implementeren van restorative cities, en zet zij zich op verschillende manieren in voor vormen van transformative justice, waaronder bijvoorbeeld voor de Yezidi gemeenschap in noord Irak middels Youth Bridge Development Organization.
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
ProgrammareeksFrontlinie Meet Up

In de week na de uitzending van de Frontlinie documentaire, zetten we - aan de hand van filmfragmenten – het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.