Iedereen kan slachtoffer worden en in de media terechtkomen na een verkeersongeluk, misdrijf of ramp. Wat is de impact van die berichtgeving op slachtoffers en hun naasten, welke ervaringen hebben zij met journalisten? En in hoeverre moeten die leidend zijn voor journalisten? Fonds Slachtofferhulp en Hogeschool Utrecht onderzochten deze vragen. We spreken met slachtoffers, journalisten, deskundigen én nieuwsconsumenten over journalistieke dilemma’s rondom slachtofferschap: welke details mogen journalisten delen, hoe verandert hun werkwijze, en wat kan beter? Neem bijvoorbeeld de privacy van slachtoffers. Verdachten worden vaak alleen met initialen genoemd. Hebben slachtoffers recht op dezelfde bescherming? En hoe herkenbaar mogen mensen worden getoond? En een primeur: onderzoeksbureau Motivaction deelt de resultaten van onderzoek naar de vraag hoe Nederlanders denken over mediaberichtgeving waarbij slachtoffers betrokken zijn.

Over de avond

Aan de hand van concrete casussen gaan we vanavond in gesprek over de impact van berichtgeving en hoe we daarmee omgaan: vliegramp MH17, een misdrijf en een verkeersongeval.

Dit doen we met o.a. de volgende sprekers:

Slachtoffers en nabestaanden van vliegramp MH17, een verkeersongeval en een misdrijf.

Ineke Sybesma is directeur van Fonds Slachtofferhulp. Ze is meer dan twintig jaar werkzaam in het slachtofferdomein en kent de lacunes als het om slachtofferrechten en -hulpverlening gaat. De grote betrokkenheid bij het lot van mensen die buiten hun schuld financiële, psychische, sociaal-emotionele of maatschappelijke schade oplopen, is haar grootste drijfveer.

Jos de Keijser is bijzonder hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed tien jaar lang onderzoek naar de rouwverwerking van nabestaanden van de MH17. Hij heeft zelf ook mensen direct bijgestaan.

Saskia Wolters’ broer Joost Wolters werd vermoord in de metro. Tegen wil en dank kreeg ze hierdoor met de media te maken. Over hoe het falen van instanties hiertoe leidde schreef zij het boek ‘What the fuck’.

Pieter Paul Verheggen is directeur van onderzoeksbureau Motivaction. Hij deelt vanavond de uitkomsten van het onderzoek ‘Vertrouwen in de journalistiek’ waarin het bureau onderzocht hoe 1500 Nederlanders aankijken tegen de privacy van slachtoffers.

Corine de Vries is voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren en hoofdredacteur van de regionale dagbladen Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant.

Frits van Exter is journalist, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Esther Wemmers is hoofdredacteur van De Telegraaf.

Kees van Dam is verslaggever bij NOS. Hij deed onder andere verslag van de MH-17 ramp.

 

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Frenk van der Linden