Tijdens deze avond gaan we in gesprek met journalisten en redacteuren over hoe zij (en de media waarvoor zij werken) verslag doen van- en over Europa. Het belang van voldoende en juiste berichtgeving is enorm belangrijk in een tijd waar zoveel (onjuiste) informatie voor handen is. De ervaring leert echter dat Europa als nieuwsthema een lastig onderwerp is en in Nederland relatief weinig aandacht krijgt. Hoe doen media verslag over Europa en hoe doe je dit nauwkeurig in het jaar van de Europese verkiezingen? We banen in dit programma een weg door het Europese medialandschap. Hoe verslaan de klassieke media de Europese Unie? En hoe doen de media in andere Europese landen verslag over Europese thema’s? Een gesprek over het belang van berichtgeving en de verhouding tussen media en Europa.

Met bijdrage van

Over de sprekers

Hans Nijenhuis is journalist en schrijver. Hij was van mei 2016 tot juli 2021 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en was meerdere jaren chef van nrc.next. Eerder was hij uitgever bij NRC Media en operationeel directeur van uitgeverij De Bezige Bij. Na aanstellingen als verslaggever, correspondent in Moskou, parlementair redacteur en chef van de buitenlandredactie bij het NRC Handelsblad, was hij van maart 2006 tot maart 2009 chef hoofdredactie van de nieuwe zusterkrant van de NRC, nrc.next. Nijenhuis bekleedde tot in 2015 opnieuw enkele jaren die functie. In mei 2016 werd hij aangesteld als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Sinds enkele jaren houdt Nijenhuis zich voornamelijk bezig met Europa.

Journalist Saskia Dekkers werkt sinds 1993 voor de NOS. In 2010 stopte Saskia Dekkers als correspondent in Frankrijk voor de NOS en sindsdien is zij Europacorrespondent voor Nieuwsuur. In deze rol verslaat zij met name vanuit landen die in (economische) crisis verkeren. Daarmee breekt zij met het gebruik dat Nederlandse Europacorrespondenten slechts verslag doen vanuit Brussel. In 2018 maakte zij voor Nieuwsuur ‘Bewegend Europa’, waarin ze onderzoek doet naar de breuklijnen in de Europese gemeenschap. Dit alles met het oog op de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. Ook in aanloop van de Europese verkiezingen van 2024 is zij druk bezig om Europa te vertolken in Nederland.

Jesse Pinster is een onderzoeksjournalist bij Follow the Money, waar hij deel uitmaakt
van het Brusselse bureau met een focus op de Europese Unie. Zijn carrière begon bij
BNR, waar hij van 2010 tot 2016 de rol van eindredacteur vervulde. Daarna zette hij zijn
expertise in als Europaverslaggever gedurende vier jaar. Tegenwoordig richt Jesse zich in
zijn onderzoek en publicaties op het klimaat- en handelsbeleid, evenals op politieke
partijen en denktanks binnen Europa.

Chris Aalberts is docent onderzoeksmethoden en politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt aan De Haagse Hogeschool. Hij schrijft voor diverse media over rechts-populisme. Hij schreef onder andere ‘De partij dat ben ik’ over Forum voor Democratie en ‘De puinhopen van rechts’ over de vele mislukte partijen op de rechterflank.

De moderator van dit programma is
Dylan Ahern
Mede-oprichter De Kiesmannen
ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.