2024 is een heus verkiezingsjaar. Komend jaar kunnen ruim 2 miljard mensen gebruik maken van hun stemrecht. Onder meer in Rusland, de Verenigde Staten en India, maar ook dichter bij huis in België en de rest van de Europese Unie zijn er in 2024 verkiezingen. Niet eerder mochten zoveel mensen naar de stembus. Op 30 januari gaan we in gesprek over de verkiezingen in Amerika, Rusland en India om meer te weten te komen over welke winden daar momenteel waaien. We laten de verkiezingen van ieder land door een expert voorzien van achtergrondinformatie en bespreken wat de verkiezingen buiten Europa gaan betekenen voor ons continent.

In Europa is het voor Nederlanders op 6 juni het moment om haar stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen. Pakhuis de Zwijger is dit jaar van plan om volop te programmeren over Europa en de verkiezingen. We organiseren echter eerst een programma over de verkiezingen buiten Europa.

Over de sprekers

Anna van Zoest is directeur van de Atlantische Commissie. Daarvoor was ze onder andere werkzaam bij de Europese Dienst voor Extern Optreden in Brussel en bij de Nederlandse ambassade in Colombia. De Atlantische Commissie is een forum voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken. Het geeft voorlichting over en stimuleert onderzoek naar thema’s zoals de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa, ontwikkelingen in de NAVO en Europese veiligheidskwesties. De Atlantische Commissie wil hiermee de maatschappelijke discussie over deze onderwerpen bevorderen.

Gie Goris was van december 1990 tot september 2020 voltijds actief in de mondiale journalistiek, eerst als hoofdredacteur van Wereldwijd (1990-2002), daarna als hoofdredacteur van MO* (2003-juli 2020). Zijn expertise: cultuur en religie in het kader van conflict en menselijke ontwikkeling, interculturaliteit en mondialisering en islamisme sinds 9/11. Hij specialiseerde zich in Azië (van Iran tot Indonesië, van Centraal-Azië tot Zuid-Azië), met een grote focus op Zuid-Azië, wat in 2011 resulteerde in het boek Opstandland, de strijd om Afghanistan, Pakistan en Kasjmir (De Bezige Bij). Hij is nu met pensioen, maar blijft actief als freelance journalist. In maart verschijnt zijn boek: India – De onzichtbare gigant. Hierin toont India-expert Goris overtuigend aan dat de wereld niet langer om India heen kan. Dit ambitieuze boek geeft het broodnodige inzicht in het land, zijn volk en zijn leiders. Want India begrijpen, is ook onze eigen toekomst kennen.

Eva Cukier studeerde Slavische talen in Groningen en European Studies in Berlijn. Ze werkte tot 2012 op de Nederlandse ambassade in Moskou en voor mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland. Sinds 2014 is Cukier onafhankelijk journalist met specialisatie Rusland en Oekraïne. Ze werkt daarnaast als adviseur op het gebied van de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 2020 is Cukier Rusland-correspondent voor NRC.

Laila Frank is journalist en Amerikadeskundige. Frank koos voor de journalistiek na een succesvolle carrière als campagnespecialist en politiek adviseur. Ze woont in de VS en in Nederland. Ze schrijft en duidt regelmatig de Amerikaanse actualiteit op tv en radio en maakt verhalende podcasts. Ze zoekt in haar werk verdieping en verhalen achter het nieuws. In 2021 reed ze 20.000 kilometer door het Amerika langs plaatsen met de naam Washington voor haar podcast Welkom in Washington. Daarin onderzoekt ze hoe Amerikanen hun land draaiende houden nu de politiek in Washington DC amper noch voor verandering zorgt. In 2024- in aanloop naar de Presidentsverkiezingen, maakt ze een tweede seizoen.

 

De moderator van dit programma is
Dylan Ahern
Mede-oprichter De Kiesmannen
Mediapartner
ProgrammareeksDe toekomst van Europa

In 2024 kan de halve wereld gebruikmaken van haar stemrecht. Een heus verkiezingsjaar. In juni is het de beurt aan ons continent om te stemmen voor een nieuw Europees Parlement. De invloed van Europa is enorm, maar de kennis en aandacht hiervoor is vaak minimaal. Nu de (Europese)verkiezingen voor de deur staan vinden we het daarom des te belangrijker om een programma reeks te ontwikkelen over Europa en de verkiezingen. Waar stemmen we precies voor en wat doet een Europarlementariër eigenlijk? Tijdens deze programmareeks leer je alles over de werking van de Europese Unie, welke besluiten er worden gemaakt in Brussel en verkennen we de huidige staat- en de toekomst van Europa.