Terwijl de Europese gasmarkt overuren draait, vervallen steeds meer landen in spectaculair uiteenlopende visies over ons continent. Van het pasta-populisme in Italië tot de anti-immigratie retoriek van de Zweden aan de ene kant, tot de drang naar een federaal Europa inclusief leger en fiscale unie aan de andere kant. Deze ontwikkeling lijkt geen deel of domein van Europa te sparen. In de aanloop naar hun nieuwe theatervoorstelling ‘Op zoek naar Europa’ verkennen De Kiesmannen samen met het publiek wat het betekent om Europeaan te zijn. Bestaat er al een sterk gedeelde cultuur? is dat wenselijk? of hebben we een (nieuw) Europees verhaal nodig om een volgende generatie Europeanen te verbinden? Tijdens dit interactieve programma duikt Dylan Ahern samen met verschillende sprekers in de idealen en realiteiten van ons continent. Op zoek naar het verhaal van Europa.

Lucas de Man is theatermaker, acteur, regisseur en presentator. Hij studeerde Literatuur in Leuven en Regie in Amsterdam. De Man is eigenaar van Stichting Nieuwe Helden en BioBased Productions, waarbij hij met multidisciplinaire projecten probeert ethische dialogen aan te jagen over veranderende waardesystemen. Voor zijn theatertour ‘De Man Door Europa’ deed hij onderzoek naar revolutionaire ideeën en de generatie van creatieve visionairen door heel Europa. Veel van zijn werk focust op het transformeren van de publieke ruimte, van anonieme consumptiemarktsplaats naar een plek waar ontmoetingen en gesprekken kunnen plaatsvinden.

Akudo McGee is promovendus bij Mathieu Segers aan de universiteit van Maastricht. Ze studeerde Duitse taal en cultuur in Pittsburgh en European Studies aan de UvA. Haar onderzoek spitst zich toe op de afbreuk van de liberale democratie in Polen. In het bijzonder is ze geinteresseerd in de dreiging voor de rechtstaat en mensenrechten. Haar onderzoek stelt dat het beschermen van Europese verdragen en principes te veel wordt overgelaten aan private actoren die hier niet toe in staat zijn.

René Cuperus is schrijver, columnist en specialist internationale betrekkingen. Met een achtergrond in geschiedenis en culturele antropologie ligt zijn focus bij democratie, populisme en internationale betrekkingen in Europa. Hij is verbonden aan het Clingendael Instituut, en schrijft daar over de China strategie van Europa. Daarnaast is hij adviseur voor het ministerie van Binnenlandse Zaken op gebied van democratie, is hij lid van de Commissie Europese Integratie en was hij eerder strategisch adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder was hij als senior wetenschappelijk medewerker betrokken bij de Wiardi Beckman Stichting.

Step Vaessen is journalist en correspondent Europa voor Al Jazeera, gestationeerd in Berlijn. Na haar studies psychologie en journalistiek werkte ze bij de NOS, en werd ze correspondent Azië vanuit Jakarta. In 2019 verhuisde ze naar Moskou om vanuit daar reportages te maken, onder andere over Vrouwen in Belarus. Tevens schreef ze een boek over de verandering van de Islam in Indonesië. Ook maakte ze een documentaire serie waarin ze op zoek gaat naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten: Aletta’s reis.

Luan Buleshkaj
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. De geboren en getogen Amsterdammer met Kosovaars-Albanese roots maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Luan staat bekend om zijn woordspelingen, taalvondsten, ritme en krachtige voordracht.

Over de Kiesmannen
De Kiesmannen maken en presenteren theatervoorstellingen, verkiezingsshows, workshops, podcasts & campagnes om jonge mensen te informeren en enthousiasmeren over maatschappelijke thema’s & verkiezingen. Eerder stonden ze in een uitverkocht Paradiso, ITA, Stadsschouwburg Groningen en het Europees Parlement. Op 31 maart 2023 gaat hun nieuwe theaterproductie ‘Op zoek naar Europa’ in première in Diligentia in Den Haag.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Dylan Ahern
Mede-oprichter De Kiesmannen