Na 13 jaar Mark Rutte staan we komende verkiezingen aan de vooravond van een nieuw politiek landschap. Niet alleen in Nederland gaat er daardoor veel veranderen. Ook de relatie tussen ons land en Europa wordt opnieuw gedefinieerd. Hoe was deze verhouding de afgelopen periode en welke invloed heeft de uitslag van de verkiezingen van 22 november hier op. Met politiek duiders, journalisten en experts gaan we in gesprek over de opvattingen van de Nederlandse politieke partij jegens Europa en zoomen we in op de belangrijkste politieke vraagstukken in deze opnieuw te ontdekken (liefdes)relatie. Daarnaast zoomen we in op de belangrijke dossiers die er momenteel spelen in Brussel en die invloed hebben op Nederland. Meld je aan voor het programma op 26 oktober en praat mee!

Hubert Smeets (1956) is journalist. Hij was ruim dertig jaar redacteur van NRC Handelsblad en vijf jaar hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer . In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Eerder verscheen van zijn hand onder meer De wraak van Poetin . Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland en schreef onder meer een (politieke) biografie van de Nederlandse politicus Hans van Mierlo.

Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Hij is ondervoorzitter van de fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie i. Bij de Europese verkiezingen in 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks en in 2019 i was hij dat opnieuw. Eerder was hij senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Hij houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.

Dr. Dorette Corbey was lid van het Europees Parlement van 1999 tot 2009. Daar was zij actief binnen de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, de Commissie Industrie, Buitenlandse Handel en Onderzoek en de Visserijcommissie. Ze was voor het Europees Parlement rapporteur op diverse onderwerpen en maakte werk van ‘coherentie’: wetgeving binnen de Europese Unie mag geen negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië en heeft bij voorkeur een positieve impact. Na 2009 was ze voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Emissieautoriteit, directeur/secretaris van de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI), voorzitter van de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa en lid van Europese Bio-economy Panel. Dorette Corbey is mede-initiatiefnemer van de oprichting van de Federatie Bio-economie en lid van het Algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Geert Jan Hahn is Europa-verslaggever voor BNR Nieuwsradio. Daarnaast is hij afgestudeerd slavist. Hij studeerde, woonde en werkte in Sint Petersburg, Kiev en Warschau – en reisde door heel Centraal- en Oost-Europa, en Centraal-Azië. Als Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent volgt hij de Russische oorlog in Oekraïne op de voet, evenals de gevolgen. Geert Jan is ook net terug uit Oekraïne, waar hij 2 weken rondreisde en verslag deed. Samen met Floris Akkerman maakt hij sinds 2019 de podcast BNR Perestrojkast, ‘de enige echte podcast van BNR over Midden- en Oost-Europa’, met nationale en internationale gasten zoals Vitaliy Klitsjko, Svetlana Tichanovskaja, Edi Rama, Nino Haaratischwili en Sasha Marianna Salzmann.

De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
ProgrammareeksNederland kiest