Zelden was het belang van onafhankelijke journalistiek groter dan nu. Met de groeiende politieke instabiliteit, oorlogen die steeds dichterbij komen en de aaneenschakeling van grote maatschappelijke crises is het werk van kritische journalisten onmisbaar. Maar juist nu zien we dat journalisten van alle kanten onder druk staan. De hoge eisen vanuit de samenleving, de wegvallende politieke steun en de snel oprukkende commercie en marktmacht door concentratie van eigenaarschap in ons medialandschap, maken dat steeds meer journalisten zich minder vrij voelen om geheel onafhankelijk te werken.
Over het programma
Hoe stellen we de onafhankelijkheid van onze journalistiek veilig? Wat is er nodig om kritische journalistiek te beschermen tegen inmenging vanuit de politiek, tegen de commercie en de belangen van het grote geld? En wat kunnen journalisten hier zelf gezamenlijk aan doen?
Die vragen staan deze avond centraal. Het doel van deze avond is om met zoveel mogelijk journalisten en mensen uit de media samen na te denken hoe we kunnen bouwen aan een toekomstbestendige onafhankelijke journalistiek.
De overname van RTL door Volkskrant-eigenaar DPG draait ‘niet om nieuws’ maar om Videoland, zegt topman Erik Roddenhof. Toch staat de kwaliteit van het nieuws op het spel.
Bij de overname van RTL Nederland door mediaconcern DPG kijkt de Autoriteit Consument en Markt op verzoek van de politiek nadrukkelijk naar mogelijke aantasting van pluriformiteit van de pers. Intussen probeert DPG de discussie over deze kwestie naar haar hand te zetten. ‘Wees niet naïef.’
Steeds meer kranten vallen in handen van steeds minder uitgevers. Kan de journalistiek nog pluriform en onafhankelijk zijn als een paar machtige bedrijven, zoals DPG Media, bijna alle titels in handen hebben?