Voetbal is verreweg de populairste sport van Nederland, of het nu gaat om mensen die zelf voetballen of om media-aandacht. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport is echter nog groot. Uit het nieuwe onderzoek ‘Scoren zonder stereotypen’ van WOMEN Inc. blijkt dat die ongelijke verdeling zich ook uitstrekt tot media-aandacht: vrouwelijke voetballers worden heel anders neergezet dan mannelijke voetballers. Dat staat gelijke kansen in de weg. Tijdens dit programma bespreken we een preview van het onderzoek, samen met journalisten en experts op het gebied van beeldvorming en media.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Sander Heithuis is redacteur Beeldvorming bij WOMEN Inc. Met een achtergrond in genderstudies zet hij zich daar in om onderzoek te doen, reportages en artikelen te schrijven, en draagt hij inhoudelijk bij aan campagnes op het thema beeldvorming. Daarnaast gaat hij in de vorm van trainingen en workshops met mediamakers en andere beeldbepalers het gesprek aan over hun verantwoordelijkheid in het streven naar kansengelijkheid.

Monica Lam is werkzaam als freelance onderzoeksjournalist en datajournalist. Ze doet veel onderzoek naar onderwerpen op het gebied van migratie, mensenhandel en mensenrechten. Ze publiceerde onder andere bij Lost in Europe, Argos (VPRO), Omroep West, het AD en Tijdschrift ZemZem. Daarnaast is Monica expert in vrouwenvoetbal. Voor WOMEN Inc. voert ze momenteel een onderzoek uit naar gelijke kansen in het Nederlandse voetbal.

Çiğdem Yüksel is fotograaf en won in 2016 de prestigieuze Zilveren Camera-prijs met haar schrijnende portretserie van Syrische vluchtelingenkinderen die in schoenfabrieken werkten in Turkije. Ze maakte de fotoserie A New Beginning als onderdeel van het transmediale project Shadow Game dat nu overal door het land tentoongesteld wordt en ook te zien was in New York tijdens het prestigieuze Photoville festival. Ze deed eerder onderzoek naar de de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Ze bevraagt zowel het historisch archief als het collectief visuele geheugen in Nederland. Wie bepaalt welke foto’s en verhalen in ons archief terechtkomen en welke niet? Waarom is dat en hoe kan het visuele geheugen aangevuld worden?

Jacco van Sterkenburg is bijzonder hoogleraar ‘Ras’, Inclusie en Communicatie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij richt zich daarbij specifiek op voetbal en de rol van de media. Jacco werkt op de afdeling Media & Communicatie en doet onder andere onderzoek naar racisme in het voetbal, media & inclusie en de media-aandacht voor de Paralympische Spelen.

Maud Roetgering was tot afgelopen seizoen verdediger bij FC Twente. Daar speelde ze sinds 2007, met een pauze van 2 jaar. Roetgering veroverde zes landstitels met de Enschedese club. Ze heeft kortgeleden aangekondigd dat ze definitief weggaat bij de club. Samen met Wout Brama (FC Twente mannen) presenteerde ze een kinderboek: Wout & Maud. In dit boek beleven zij voetbalavonturen, maar is ook sprake van een subtiele maatschappelijke boodschap gericht op inclusiviteit, diversiteit en homoacceptatie in de voetballerij.

Meer over dit onderwerp

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Sander Heithuis
Redacteur Women Inc.
In samenwerking met
Romy Heymans
Hoofdredacteur
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.