Wat gaan we doen?
- We starten met de documentaire mijn club: een ode aan het voetbal.
- Dan zijn de makers aan het woord, Sophie en Hilde vertellen meer over waarom zij deze documentaire gemaakt hebben.
- Vervolgens gaan we in gesprek met Maurice, Lidley en bestuursleden Cor en Joop, om te reflecteren op de film, wat heeft de docu voor hen betekend.
- Maar hoe nu verder? Hoe maken we de voetbal wereld een stukje inclusiever? Om deze vraag te beantwoorden sluiten Karin Blankenstein, Roger Karamat Ali en Mustapha Serey Bah aan.
Over de makers
Sophie Schwartz maakt in het dagelijks leven muziek en treedt op onder de naam ‘Sophie Straat’. Ze schrijft levensliederen over sociaal maatschappelijke onderwerpen zoals seksisme en gentrificatie.
Hilde Barwegen werkt als ontwerper, is cameravrouw, grafisch werkplaats-beheerder op de kunstacademie en kunstdocent op verschillende basisscholen. Met Sophie deelt ze de liefde voor voetbal en de frustratie over discriminatie en buitensluiting wat nog veel plaatsvindt binnen de voetbalwereld.
Over de documentaire
In Mijn club zie je trainer Maurice en voetballers Dounia en Lindley die al heel hun leven verbonden zijn aan voetbal. Onder andere het spel, de kantine en het teamgevoel maken dat zij voetbal de mooiste sport van de wereld vinden. Maar er heerst ook uitsluiting en discriminatie. De drie hoofdpersonen delen hun ervaringen vanuit de kleedkamer.
De documentaire komt deels voort uit de eigen ervaringen van makers Hilde en Sophie met discriminatie als voetballers. In Mijn club zoeken zij een antwoord op de vraag: als de voetbalwereld je tegenwerkt, waarom trek je dan toch iedere week weer die voetbalschoenen aan?