Kan topsport een sector worden waarin voorbeeldige gelijkheid bestaat? Campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters behalen de eerste successen. Er is inmiddels veel onderzoek gaande naar inclusie en gelijkheid in de sport en veel sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie in de sportwereld. Maar er is nog een lange weg te gaan, want professionele hardloopwedstrijden in de vrouwencategorie worden nog steeds beheerst door geslachtstesten, metingen van testosterongehaltes en rechtszaken.
De VPRO Tegenlicht documentaire “The Gender Games” wordt op maandag 29 augustus om 20:25u uitgezonden op NPO2.
Wat gaan we doen?
We starten de avond met de maker van de aflevering over haar ervaringen tijdens het maakproces, dit gesprek zal in het Engels zijn.
- Nirit Peled (zij/haar) is een onafhankelijke filmmaker en auteur die verhalen uit verschillende media (fotografie, film en literatuur) samenweeft om maatschappelijke structuren te bestuderen. Voor Tegenlicht maakte ze eerder Beste reizigers (2019), Radicaal in Birmingham (2017) en Black Lives Matter (2016).
Vervolgens gaan we verder (in het Nederlands) in gesprek over wie eigenlijk bepaalt of een lichaam ‘vrouw genoeg’ is en hoe doen ze dat? En wat zijn de verschillende perspectieven in het feminisme hoe om te gaan met gender(on)gelijkheid in het algemeen?
- Jayliah Jada van Gorkum (zij/haar) is atleet en student. Ze deed jarenlang atletiek op topsportniveau, en studeert momenteel fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is transvrouw en is recent begonnen met haar hormoonbehandeling.
- Agnes Elling (zij/haar) is als senior onderzoeker verbonden aan het Mulier Instituut. Zij doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar sociale in- en uitsluiting in de (top)sport naar gender, seksuele voorkeur, etniciteit en hun intersecties. In 2012 verscheen haar artikel in de Tijdschrift voor Genderstudies Buitengewoon grensoverschrijdend, een artikel over sportervaringen van transgender personen.
- Marleen Hendrickx (zij/haar) is een theatermaker en intersekse activist. Samen met vijf andere personen maakte zij een belangrijke voorstelling over hoe het is om intersekse te zijn. Deze voorstelling spelen ze niet enkel in theaters, maar ook in ziekenhuizen, op scholen en andere maatschappelijke instellingen. Met haar werk probeert ze een bijdrage te leveren aan de emancipatie van intersekse personen in Nederland en België.
Harm Edens in gesprek met Jayliah Jada van Gorkum. De afgelopen jaren waren een ontdekkingsreis naar zichzelf. Van gay man, naar queer, naar vrouw. Haar familie steunt haar maar de meeste van haar sportvrienden raakte ze kwijt.
Een artikel van Agnes Elling over de sportervaringen van transgenders. Gepubliceerd (2012) in de Tijdschrift voor Genderstudies.
Rens Cremers & Agnes Elling, januari 2021 namens het Mulier Instituut
Veronica Ivy, the first out trans woman to win a track cycling world championship, discusses transphobic bigotry in sports and the fundamental importance of accepting trans women as women.
Eerst ging het lukken, toen niet, en nu toch wel: aan de vooravond van Pride opent de eerste queer sportschool van Amsterdam. ‘Dit is een plek waar ik me veilig en begrepen voel.’
Iedereen heeft verschillende identiteiten. Hoe worden we wie we zijn? Deze week: Jayliah Jada van Gorkum (24). Gay zijn was al lastig in de masculiene topsportwereld, trans zijn is dat des te meer. >>>