Sport en beweging is essentieel voor mentale en fysieke gezondheid van mensen. In Amsterdam zijn er al verschillende initiatieven opgezet die ervoor moeten zorgen dat iedereen kan sporten in de stad. Toch zijn er veel mensen die zich niet welkom of niet veilig voelen om op bepaalde plekken te sporten. Wat heb jij nodig om prettig te kunnen sporten? En wat kunnen we samen doen om te zorgen dat Amsterdam genoeg prettige en veilige sportplekken heeft voor iedereen? Hierover gaan we tijdens deze avond met verschillende ervaringsdeskundigen, ondernemers en experts in gesprek.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Sofyan Mbarki is Wethouder Economische Zaken, MBO, Aanpak Binnenstad, Jongerenwerk en Sport in Amsterdam. Hij zet zich in om meer plek te creëren om te sporten in de stad, dit vindt hij namelijk een belangrijk onderdeel om te bouwen aan een betere leefomgeving. Met de visie om de stad als speelveld te ontwerpen, wordt er ruimte gemaakt waar je altijd kunt sporten met wie je wilt. Dit zorgt voor meer verbinding en een betere gezondheid.

Jamal Ahaddouch heeft de jongste voetbalvereniging van Amsterdam opgericht met al meer dan 300 leden. Atletico Club Amsterdam is een sportieve, ambitieuze en multiculturele plek. Het is een veilige plek voor sporters met huiswerk- en carrière ondersteuning. Met de diverse kenwaarden helpt voetbal de leden verder in hun leven.

Senn van Beek is de oprichter van We Are Queer, de eerste gym in Amsterdam speciaal voor de queer gemeenschap. Afgelopen jaar zijn ze na een succesvolle crowdfunding campagne geopend. Doneren kan echter nog steeds hier. We Are Queer draait erom dat iedereen zichzelf mag zijn met like-minded sporters. Met ervaren coaches en groepslessen met kleine groepen zorgen ze ervoor dat iedereen zich prettig voelt en veilig op persoonlijk niveau kan worden gesport.

Als Lector Kracht van Sport bij Hogeschool Inholland en onderzoeker aangepast sporten bij Reade werkt Jasmijn Holla aan het beantwoorden van praktijkgerichte vraagstukken van sport- en leefstijlprofessionals. Zo werkt ze aan de vraag: Hoe kunnen we bijdragen aan een inclusief sport- en beweegklimaat waarin iedereen met plezier kan sporten en bewegen, zich welkom en comfortabel voelt?

Aanvoerder van het Nederlands team rolstoelrugby, lid van de Amsterdamse Sportraad en founder T-WREX Total Wheelchair Rugby Experience Reda Haouam heeft de relatief nieuwe sport op de kaart gezet. T-WREX is bedoeld om de liefde voor rolstoelrugby te delen en om mensen met en zonder beperking te inspireren. Als ervaringswerker, gastdocent en trainer laat hij mensen proeven van alle aspecten van de sport.

Tamara Heerenveen is lid van de adviesraad LVB (Licht Verstandelijke Beperking), verbonden aan Cliëntenbelang Amsterdam. Zij zal tijdens dit programma toelichten waarom het voor haar soms lastig is om een goede sportplek te vinden en zich veilig te voelen in het bestaande sport aanbod.

Vanuit Stichting Life Goals is ervaringswerker, trainer en maatschappelijk sportcoach Albertino Edivanio aanwezig. Albertino woont sinds zijn twaalfde in Nederland en heeft na zestien jaar als statushouder in Amsterdam te hebben gewoond een verblijfsvergunning gekregen. Sport heeft zijn leven verandert en hem geholpen toen hij door een moeilijke periode ging. Nu traint hij zelf mensen die het soms moeilijk vinden om te beginnen met sporten.

Tijdens deze avond zullen er twee tolken Nederlandse Gebarentaal aanwezig zijn er zal een schrijftolk aanwezig zijn om ondertiteling te verzorgen. De ruimte is goed toegankelijk voor mensen gebruik maken van rolstoelen en/of scootmobiels. Het gebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer per bus en tram. Heb je hulp nodig om op 3 oktober van de bushalte of tramhalte bij het gebouw te komen? Stuur dan een bericht naar [email protected] en dan zorgen wij voor assistentie.

Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Partners
De moderator van dit programma is
Marlou van Rhijn
Moderator & atleet
ProgrammareeksTalk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werpen we licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en buigen we ons samen met politici, ontwerpers, bouwers, bewoners en ondernemers over diverse maatschappelijke vraagstukken die spelen in Amsterdam en haar omgeving.