Al jaren wordt er geluisterd naar voetbalcommentatoren die spelers van kleur onvoldoende eer doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spelers van kleur minder snel worden geprezen om hun intelligentie en vaker om hun fysieke kracht. Met een anderhalf uur durende talkshow bespreken wij waarom dit problematisch is en zoeken we door middel van “De Gouden Wissel” naar een oplossing.
In een gesprek, geleid door Angelo Bromet, praten kenners en liefhebbers van voetbal over hoe opvallende, maar vooral onopvallende racisme nog altijd blijft heersen in het spel. We beginnen met een introductie over het voetbalcultuur in Amsterdam Zuidoost tijdens EK 2020.
Vervolgens trapt Luke Vermeulen af af met het onderwerp van stereotyperende voetbalcommentaar in moderne voetbal. Er wordt besproken hoe de voortdurende lof voor spelers met een lichtere huidskleur voor hun vaardigheidsniveau, leiderschap en cognitieve vermogen, gecombineerd met de voortdurende kritiek voor spelers met een donkere huidskleur, de perceptie van het voetbal kijkende publiek beïnvloedt.
Ook kijken wij hoe de media vergelijkingen maakt tussen zwarte voetballers en “beesten”, door een onderzoek met een aantal voorbeelden van prof.dr. Jacco van Sterkenburg.

Verder luisteren wij hoe voetballiefhebber Louânne en voetbal marketeer Wajid deze stereotyperingen in sport ervaren op een dagelijkse basis en zoeken wij naar alternatieve opties binnen de sportverslaggeving.

“De Gouden Wissel”, zal een frisse, auditieve toevoeging aan het spel bieden, door in tegenstelling tot de realiteit van verslaggeving op televisie, daadwerkelijk een diverse groep mensen hun commentaar te geven tijdens wedstrijden.

Het doel is om het publiek bekend te maken met nieuw talent in verslaggeving en, belangrijker nog, bewustwording over de maatschappelijke problemen als gevolg van de vooringenomenheid van commentatoren.
Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Luke Vermeulen
Oprichter De Gouden Wissel
De moderator van dit programma is
Angelo Bromet
Programma adviseur