Tijdens deze avond bespreken we de resultaten van een groot onderzoek, uitgevoerd door het Commissariaat voor de Media, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, dat gaat over de representatie van vrouwen op de Nederlandse televisie. De nieuwe cijfers laten zien hoeveel vrouwen in Nederlandse non-fictie programma’s op tv te zien zijn en in welke rol. Met mediamakers en experts zullen we deze resultaten duiden en bespreken wat er gedaan kan worden om versnelling richting gelijkwaardige representatie in te zetten. Oftewel: wie zien we op de buis, waar hebben zij het over en hoe kan dit gelijkwaardiger?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
DossierFemCity
Inclusief

Wat gaan we doen?

  • Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer opent de avond met een speciale column.
  • Onder leiding van moderator Fatima Warsame vertelt Jorien Scholtens, onderzoekers voor het Commissariaat van de Media, meer over het onderzoek dat we presenteren.
  • Daarna gaan we aan de hand van de onderzoeksresultaten in gesprek met journalist en onderzoeker Zoë Papaikonomou, rapper en mede-oprichter van Omroep Zwart, Akwasi Ansah, en diversiteitsmanager Sahar Noor; Wat betekenen de cijfers? Welke winst is er geboekt? Maar ook: waar moeten we de aankomende jaren aan gaan werken?
  • Om verder te praten over handelingsperspectieven en vervolg geven aan het onderzoek, hebben we NPO’s Shula Rijxman en RTL’s Sven Sauve uitgenodigd. Samen met Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc., hebben we het over the next steps.
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via Zoom, en deel je mening via Mentimeter of Instagram.
  • We eindigen de avond met de prachtige muziek van zangeres Anne-Fay en toetsenist Anan Ya’ari.
  • Ook hebben we onze speciale biechtstoel* weer meegenomen. Ben je mediamaker en wil je wat delen over een leerzame fout, een ongemakkelijk moment op de werkvloer óf een ongelooflijke misser op het scherm; neem plaats!

FemCity x WOMEN Inc.

Dit najaar slaan FemCity en WOMEN Inc. de handen ineen. Waar FemCity sinds 2019 belangrijke onderwerpen rondom gendergelijkheid en vrouwenrechten agendeert op het podium van Pakhuis de Zwijger, zet WOMEN Inc. zich al ruim 15 jaar in om emancipatie te versnellen. Samen met onder andere onderzoekers, politici, mediamakers en ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek over onderwerpen als de emancipatie-agenda van het aankomende kabinet, de beeldvorming rondom seks en consent in de media, en het bespreekbaar maken van cyclus-gerelateerde klachten. Het doel? Publieke gesprekken over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse.

*Speciaal voor deze samenwerking introduceren we een nieuw programma-onderdeel: de biechtstoel. Sprekers én publiek worden uitgenodigd om plaats te nemen en hun ‘fuck-up’ te delen met de rest van de zaal. Leren doen we van onze fouten, toch?

Tijdens het programma horen we sowieso graag van jullie! Reserveer een plekje in onze (digitale) zaal via de knop rechtsboven. Stel je vragen vanuit de zaal of deel je mening via Mentimeter of Instagram (@women_inc en @pakhuisdezwijger).

Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ciana Mayam
Presentator en programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.