Velen van ons herinneren zich de kus uit het sprookje Sneeuwwitje: een prins die een slapende vrouw wakker kust. Gelukkig zijn we ons er inmiddels van bewust dat deze actie grensoverschrijdend gedrag laat zien. Iemand zoenen zonder toestemming is natuurlijk niet acceptabel. Maar hoe gaan visuele media tegenwoordig om met thema’s als seks, consent en genot? Een serie als Sex Education wordt geprezen vanwege het realistische beeld van hoe jongeren hun seksualiteit ontdekken en een film als Frozen leert kinderen al op jonge leeftijd dat toestemming vragen voor een kus helemaal niet vreemd is. In hoeverre is consent onderdeel van ons huidige medialandschap en hoe beïnvloedt dit hoe we er in het dagelijks leven over denken? En als je dan zo’n hedendaagse vorm van seksuele voorlichting produceert als omroep, maker of streaming platform, hoe doe je dat dan? Aan de hand van fragmenten uit series en films gaan we in gesprek met jongeren én mediamakers: hoe gaan we om met public sexpertise?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wat gaan we doen?

  • Multitalent Sharmila Vooren opent de avond met een speciale column.
  • Onder leiding van moderator Fatima Warsame, zet Rutgers’ Karlijn de Blécourt wat feiten en cijfers op een rijtje voor jullie; hoe is het eigenlijk gesteld met jullie eigen sexpertise?
  • Daarna gaan we aan de hand van fragmenten uit de serie in gesprek met Karlijn, onderzoeker Pim Paddenburg en makers Marlies van Amerongen en Joosje Duk; welke keuzes kun je maken als je seks, consent en keuzevrijheid in beeld brengt? Welke verantwoordelijkheid brengt dat met zich mee? En hoe maak je taboes op creatieve manier bespreekbaar?
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via Zoom, en deel je mening via Mentimeter of Instagram.
  • Ook hebben we onze speciale biechtstoel* weer meegenomen. Wil je wat delen over een seksblunder, een ongemakkelijk moment met je ouders óf een ongelooflijke misser wat betreft je wensen of grenzen aangeven; neem plaats!
  • Tot slot, hoewel WOMEN Inc. en FemCity doen vermoeden dat we met alleen vrouwen in gesprek gaan, zijn mannen en non-binaire mensen natuurlijk ook van harte welkom. Speciaal voor hen zet Redouane Amine op het eind van de avond nog drie tips op een rij; om meteen in de praktijk te brengen!

FemCity x WOMEN Inc.

Dit najaar slaan FemCity en WOMEN Inc. de handen ineen. Waar FemCity sinds 2019 belangrijke onderwerpen rondom gendergelijkheid en vrouwenrechten agendeert op het podium van Pakhuis de Zwijger, zet WOMEN Inc. zich al ruim 15 jaar in om emancipatie te versnellen. Samen met onder andere onderzoekers, politici, mediamakers en ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek over onderwerpen als de emancipatie-agenda van het aankomende kabinet, de beeldvorming rondom seks en consent in de media, en het bespreekbaar maken van cyclus-gerelateerde klachten. Het doel? Publieke gesprekken over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse.

*Speciaal voor deze samenwerking introduceren we een nieuw programma-onderdeel: de biechtstoel. Sprekers én publiek worden uitgenodigd om plaats te nemen en hun ‘fuck-up’ te delen met de rest van de zaal. Leren doen we van onze fouten, toch?

Wil je plaatsnemen op de biechtstoel of heb je daar vragen over? Stuur een mailtje naar [email protected].

Tijdens het programma horen we sowieso graag van jullie! Reserveer een plekje in onze (digitale) zaal via de knop rechtsboven. Stel je vragen vanuit de zaal of deel je mening via Mentimeter of Instagram (@women_inc en @pakhuisdezwijger).

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.