Één van de meest geïsoleerde groepen tijdens de coronacrisis zijn de ouderen van onze samenleving. Verpleeghuizen zitten op slot en kleinkinderen mogen hun grootouders niet bezoeken: de senioren van onze stad wordt het virus snel fataal. Om het sociaal isolement dat hierbij komt kijken tegen te gaan, komen Amsterdammers van alle leeftijden in actie met (gesproken) woord, muziek, dans en een warme maaltijd.
- Alet Klarenbeek maakt zich met het initiatief In je Uppie aan de Lijn hard voor sociaal contact tussen ouderen – zonder daarbij de deur uit te hoeven. In een telefonisch groepsgesprek en onder begeleiding van een gespreksleider, gaan 6-8 ouderen met elkaar in gesprek over een vooraf vastgesteld thema, zoals vriendschap of familie.
- Martje Bergsma is de initiatiefnemer van Brieven aan Bep: hét penvriendenproject voor ouderen. Geïnteresseerde ouderen worden gekoppeld aan enthousiaste brievenschrijvers, om juist in deze tijd op een langdurige en waardevolle manier contact te houden.
- Sharon Lie A Tsoen is vanuit haar werk bij Stadgenoot als gebiedsbeheerder in Osdorp, betrokken bij het initiatief Seniorengym op het Balkon, in Amsterdam Nieuw-West. In samenwerking met het stadsdeel en Huis van de Wijk ’t Blommetje, wordt er daar wekelijks een sportles vanuit de tuin georganiseerd bij drie seniorencomplexen.
- Floortje Rous organiseert en geeft interactieve dansperformances gericht op kwetsbare senioren met of zonder beperking, die zich in een aangepaste woning en veilige woonomgeving bevinden. Met Dans voor de Deur biedt zij deze kwetsbare senioren (en hun buurtgenoten) zo een welverdiende portie ontspanning, afleiding, steun en troost.
- Maarten Poorter is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Oost en vanuit die rol onder andere verantwoordelijk voor de thema’s Sociale Zaken, Zorg en Ouderen.
- Tieka Masfar is mede-initiatiefnemer van Sterrenstof Amsterdam, waarbij kinderen uitgenodigd worden om een tekening en boodschap naar een oudere Amsterdammer te sturen.
Wij Amsterdam
Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers willen iets doen om te helpen, juist nu, en starten initiatieven tegen eenzaamheid en ongelijkheid, voor verbinding en ondersteuning. Op het platform Wij Amsterdam zijn veel van deze initiatieven verzameld, en in deze livecast reeks gaan we in gesprek met deze actieve Amsterdammers. Daarnaast nemen we met een aantal korte video pitches op (zie deze youtube lijst), waarin initiatiefnemers vertellen over hun werk.
Zo namen we bijvoorbeeld een pitch op met Max Kranendijk & Martijn Canters, de initiatiefnemers van Oma’s soep, die studenten en ouderen met elkaar verbinden in het maken en leveren van een lekkere maaltijd:
Van schrijven en bellen tot dansen en koken: Maatschappelijke initiatieven tegen eenzaamheid onder ouderen in coronatijd. >>>
Ouderen zijn het kwetsbaarst voor Covid-19. Niet alleen wordt het virus hen eerder fataal, door alle maatregelen raken ze ook sneller in een sociaal isolement. En leg een dementerende maar eens uit dat hij niet zomaar aan de wandel kan. >>>
De kleinkinderen worden ontzettend gemist door opa en oma. Zeker nu grootouders meer dan ooit betrokken zijn bij het leven van hun kroost. >>>