Tijden veranderen en zo ook de rolmodellen in de architectuur. Wat zijn de waarden van hedendaagse architecten en wie vertegenwoordigen die anno 2023? Staat het principe van een ‘starchitect’ als rolmodel überhaupt nog overeind, of kan inspiratie ook voortvloeien uit collectief en samenwerking? En is er wel genoeg diversiteit in het assortiment aan rolmodellen in gender, afkomst en andere aspecten? Naar aanleiding van de publicatie Vrouwen in architectuur programmeert nai010 uitgevers samen met Arcam en Pakhuis de Zwijger een programma over deze vragen. Erica Smeets-Klokgieters en Linda Vlassenrood zullen ingaan op de geschiedenis van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland. Daarna gaat Indira van ‘t Klooster (ARCAM) in gesprek over nieuwe waarden en rolmodellen, eigenaarschap en auteurschap in de architectuur.

Over de sprekers

Dikkie Scipio is professor, architect en founding partner van KAAN Architecten. Scipio studeerde toegepaste kunst en interieurontwerp aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze werd opgeleid als architect aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Met KAAN Architecten werkt ze aan een uitgebreid oeuvre van nationale en internationale projecten. Haar ervaring heeft haar in staat gesteld om het werk van het kantoor te begeleiden met de transformatie en restauratie van bestaande monumenten, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (België) en de Centrale Post en het Onderwijscentrum Erasmus MC in Rotterdam (Nederland). Dikkie Scipio trad in 2018 toe tot de adviesraad van nai010 Publishers. Sinds 2019 is zij ook hoogleraar hoogleraar Architectuurontwerp aan de Hogeschool van Münster.

Linda Vlassenrood is onderzoeker en curator bij haar eigen bureau Studio Linda Vlassenrood. Vlassenrood onderzoekt daar steden in ontwikkeling om samen met anderen onderbelichte vraagstukken inzichtelijk te maken en deze kennis te verspreiden. Daarnaast maakt zij deel uit van het algemeen bestuur van TAAK.

Eileen Stornebrink is architect, programmamaker en mede-oprichter van Studio Inscape. Ze studeerde in 2020 af aan de TU Delft en richtte al tijdens haar opleiding Studio Inscape op samen met Willie Vogel en Charlotte von Meijenfeldt. Studio Inscape is een onderzoeksgerichte ontwerppraktijk met een focus op architectuur, landschapsarchitectuur, ecologie en filosofie. Met ruimtelijke analyses en strategieën, architectonische interventies, en workshops en events, nemen zij verschillende doelgroepen mee in de ruimtelijke gevolgen van de transitieopgaven. Geïnspireerd door eco-filosofisch gedachtegoed en met interdisciplinaire samenwerkingen. De afgelopen 3 jaar heeft ze ook gewerkt als programmamaker voor Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) en i.s.m. Danique Landburg aan ontwerpend onderzoek in Nederland en Suriname.

Peter van Assche werd architect na een carrière in de experimentele wiskunde. Hij is de oprichter van bureau SLA, een architectenbureau dat zich met inspirerende ontwerpen inzet voor een circulaire economie. Het bureau bestaat uit een team van architecten, bouwkundigen en bouwers, ondersteund door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energie experts. Daarnaast is hij Professor (lector) in Architectuur & Circulair denken op de Academie van Bouwkunde in Amsterdam. Dit jaar was Peter van Assche ook genomineerd voor de prijs voor Architect van het Jaar 2023. Werkelijk circulair ontwerpen en bouwen vraagt om een andere manier van denken en doen. Peter van Assche laat zien hoe die nieuwe ontwerp- en bouwpraktijk eruit gaat zien, stelde de jury tijdens zijn nominatie.

Pinar Balat is een in Amsterdam gevestigde architect en stedenbouwkundige. In 2015 richtte ze haar eigen bureau op, Studio Pınar Balat. Momenteel werkt ze als zelfstandig stedenbouwkundige en onderzoeker. Ze biedt ontwerp- en onderzoeksexpertise over projecten op het gebied van stedenbouwkundig ontwerp en stedelijke strategie, met de nadruk op ruimtelijke rechtvaardigheid. Pınar streeft er met haar werk naar om bij te dragen aan een rechtvaardige en duurzame stedelijke omgeving.

Murtada Alkaabi is Architect bij KCAP en Founder van Studio To Create. Na het behalen van zijn diploma ‘Bachelor of Science‘ aan de Technische Universiteit Delft, studeerde hij in 2017 af in architectuur, stedenbouw en bouwkunde met als ontwerp: betaalbare woningen voor snelgroeiende metropolen steden als Amsterdam. In 2017 begon hij zijn carrière bij KCAP, waar hij meer kennis heeft kunnen opdoen over de impact van architectuur en stedenbouw op steden én gebruikers. Voor Alkaabi is architectuur meer dan alleen gebouwen, met architectuur kan je mensen stimuleren en motiveren. Architectuur moet ruimte bieden om jezelf te kunnen zijn en jezelf te kunnen ontwikkelen. Hij gelooft dat architectuur zowel ruimtelijk als ideologisch gedurfd moet zijn waarbij zowel flexibiliteit als duurzaamheid een rol speelt.

Erica Smeets-Klokgieters is auteur van het boek Hulde aan onze kranige architecte! Op 21 januari 2022 verdedigde Erica Smeets-Klokgieters haar proefschrift ‘Hulde aan onze kranige architecte!’ De opkomst van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland. Zij voerde haar promotieonderzoek uit aan de Universiteit van Utrecht en concludeerde onder meer dat de uitoefening door vrouwen van het door mannen gedomineerde architectenvak verre van vanzelfsprekend was. Smeets-Klokgieters richt zich in haar onderzoek op de 21 vrouwen die tussen 1917 en 1946 professioneel zijn opgeleid in het architectenvak. Dertien van hen doorliepen een succesvolle loopbaan. “Het is opmerkelijk dat de geschiedschrijving de meesten van deze vrouwelijke gediplomeerde architecten nooit eerder voor het voetlicht heeft gebracht,” aldus Smeets-Klokgieters.

Jurrian Arnold is een ruimtelijk ontwerper met bijzondere interesse voor het alledaagse gebruik van stad en gebouw. Sinds 2015 werkt Jurrian als zelfstandig ontwerper aan projecten met een maatschappelijke inslag, het liefst met een veelvoud aan verschillende betrokkenen. Vanaf 2016 richtte hij met drie partners het ontwerpbureau Open Kaart (www.deopenkaart.nl) op dat zich richt op co-creatieve onderzoeks- en ontwerpopgaven. De gezamenlijke visie: ontwerpen in zo nauw mogelijk verband met gebruikers/bewoners levert meer kwaliteit en een duurzamer gebruik van onze leefomgeving.

 

 

In samenwerking met
Partners
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner