Op dinsdag 23 mei vindt bij Pakhuis de Zwijger de feestelijke lancering plaats van het Architectuur in Nederland Jaarboek van uitgever nai010. Tijdens deze lancering onthullen we traditiegetrouw het coverbeeld van het boek. Wij gaan met verschillende gasten in gesprek over dé thema’s van het afgelopen architectuurjaar, zoals de uitdagingen rondom verdichting, (publiek) opdrachtgeverschap en de kansen voor jonge architecten(bureaus) om zich te ontwikkelen en zodoende het vakgebied te vernieuwen. De projecten selectie is door de redactie aangegrepen om een dialoog met vakgenoten te starten over eigentijdse thema’s. Zo bevraagt het Architectuur in Nederland Jaarboek de voortdurende evolutie van het vak.

Over de sprekers

Uri Gilad startte in 2013 samen met Jan Peter Wingender en Joost Hovenier het architectenbureau Office Winhov. In zijn werk richt hij zich op duurzame woningbouwontwikkelingen, de herbestemming en uitbreiding van bestaande gebouwen en programma’s in de driehoek ‘hospitality’, cultuur en commercie. Naast zijn betrokkenheid bij de bureauprojecten neemt Uri deel aan uiteenlopende culturele initiatieven en geeft hij les aan de Academie van Bouwkunst.

Teun van den Ende is opgeleid als architect en werkt als freelancer in het architectuurdomein. Daarnaast schrijft en redigeert hij artikelen over stedelijke ontwikkeling en architectuur bij Vers Beton. Dit journalistieke platform richt zich op de harddenkende Rotterdammer. Sinds 2019 vormt hij een de driekoppige redactielid van het Architectuur Jaarboek.

Arna Mačkić is architect en mede-oprichtster van Studio L A en het voormalige hoofd van Architectural Design van de Gerrit Rietveld Academie. Mačkić’s projecten hebben vaak betrekking op inclusie- en uitsluitingsmechanismen, vluchtelingen, collectieve identiteit en het publieke domein. Ze streeft ernaar om architectuur te gebruiken als een verbindende stem, die de wonden van het verleden kan helen zonder de littekens weg te poetsen. Dit is ook het onderwerp van haar boek Mortal Cities & Forgotten Monument (Park Books, 2016). Daarnaast maakt Mačkić deel uit van Bosnian Girl, een collectief dat campagne voert voor een inclusieve geschiedschrijving en herdenking van de genocide in Srebrenica in Nederland. Sinds 2019 is ze redactielid van Architectuur Jaarboek en lid van de Raad van Toezicht van de Jan Van Eyck Academie. Zij was één van de kandidaten voor de Prix de Rome 2022 Architectuur.

Donna van Milligen Bielke is een architect met een uitgesproken visie en een inmiddels bekroond architectonisch handschrift. Ze heeft een fascinatie voor het herdefiniëren en positioneren van grenzen, en de invloed van architectuur op publieke ruimte. Daarbij opereert ze op de grens van architectuur en stedenbouw. Na jaren gewerkt te hebben bij verschillende toonaangevende Nederlandse architectenbureaus, won Donna van Milligen Bielke in 2014 als eerste vrouwelijke architect de Prix de Rome voor architectuur voor een plan voor het ordenen van de publieke ruimte van Rotterdam. Ook ontving ze in 2019 de Jonge Maaskant prijs.

Jolijn Valk is mede oprichter en architect- directeur van Urban Echoes en partner UE studio, is in 2010 afgestudeerd als architect in 2010 aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam met een ontwerp en onderzoek voor een ‘levende’ brug over het IJ in Amsterdam. Valk heeft hiervoor een aantal jaar gewerkt bij SeARCH en hvdn architecten (nu Studioninedots), waarbij ze heeft meegewerkt aan verschillende woningbouwprojecten, particuliere woningen en scholen. In 2011 was ze medeoprichter van het collectief ‘by Bali’, een groep jonge interdisciplinaire ontwerpers die zich richtten op “dromen over de stad en het landschap”. Naast het bureau is Jolijn architectlid van de Welstandscommissie in Almere, betrokken als examinator, visiting critic en gastdocent bij verschillende Academies van Bouwkunst en Hogescholen in Nederland en voorzitter van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

In 1999 richtte Ronald Janssen zijn eigen architectenbureau op. Zijn laatste awards won hij voor projecten zoals de Groenmarkt Amsterdam, de Foeliestraat Amsterdam. Ook werd De Stadswerf Oostenburg onlangs genomineerd voor de Amsterdam Architecture Award.

Esther Verkerk werkt als Senior Asset Manager (wonen, zorg & bog) voor Woonstad Rotterdam. Ze bepaalt de vastgoedstrategie voor losse woningen, complexen of hele wijken. Woonstad Rotterdam beheert meer dan 60.000 woningen in Rotterdam, zowel sociale huur, vrije sector, zorgeenheden, winkels en bedrijfsruimtes.

Fenna Haakma Wagenaar is Design Lead Ruimte & Duurzaamheid bij de Gemeente Amsterdam. Als TU Delft student levert haar bouwkunde afstudeerwerk ‘Gebouw tegen de buurt’ in voor Archiprix in 1988. Het project betreft stadsvernieuwing in Amsterdam Zuid-Oost, waarvoor ze een gedeelde eerste plaats ontvangt.Ze houdt zich bezig met de woonopgave in Amsterdam en de verdichting van bepaalde buurten in Nieuw-West, net buiten de ring. Ze constateert dat op veel plekken in Amsterdam het ontwerp van de gebouwen er hetzelfde uit ziet. “Wat is daar aan de hand, is er nog wel ruimte voor de architect?”.

Caro van de Venne is partner en medeoprichter van Barcode Architects. Ze studeerde Bouwkunde aan de TU Eindhoven en aan de Technische Universität Berlin. Eerder werkte zij onder andere bij het Zwitserse bureau van Herzog & de Meuron (2004-2006) en van 2006 tot 2010 bij Foster & Partners. In 2009 begon ze samen met Dirk Peters het bureau Barcode Architects in Rotterdam. Projecten van Barcode Architects zijn o.a. Urban Cap in Bordeaux, de Stadscampus Spoorzone in Tilburg en de Weesper, de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Momenteel werkt Van de Venne aan verschillende projecten, waaronder de hoogbouwprojecten The Muse en Casanova in Rotterdam, de herontwikkeling van het Earth Simulation Laboratory van de Universiteit Utrecht en het woningproject Veld 5 in Delft. Van de Venne was als onderzoeker betrokken bij het lectoraat ‘Future Urban Regions’, een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van I&M en de ‘Actie Agenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp’. Van de Venne is gastdocent aan de TU Delft, TU Eindhoven en de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Tilburg.

Alfred Kazemier is al bijna 10 jaar directeur Ruimtelijk Beleid, Ontwerp en Stadsontwikkeling bij de Gemeente Groningen. Hij houdt zich bezig met bijvoorbeeld. De gemeente Groningen was opdrachtgever voor de kunstwerf die Donna en Ard hebben gerealiseerd.

Ard de Vries is in 2004 afgestudeerd met een eervolle vermelding aan de TU Delft. Zijn afstuderen werd geselecteerd voor de Archiprix. Na zijn afstuderen werkte hij bij het Atelier van de Rijksbouwmeester. Daarna heeft hij 8 jaar gewerkt op het bureau van Jo Coenen te Amsterdam, voordat hij zijn eigen bureau begon. Het architectenbureau Ard de Vries Architecten is opgericht met de behoefte om opgaves aan te gaan, waar architectuur, los van de autonome positie, haar bouwkundige realiteit en programmatische aspecten, verbonden wordt met het dagelijks gebruik. De Architectuur van het dagelijkse. Hij won voor zijn project Landgoed Valkenberg de Abe Bonne­maprijs 2016 voor jonge architecten.

Laurence Ostyn heeft journalistiek en kunst en architectuur geschiedenis gestudeerd in Gent en Brussel en werkt bij nai010 uitgevers aan het uitbrengen van prachtige boeken. Laurence heeft een groot hart voor de geschiedenis van architectuur, kunst en design is geregeld te vinden op architectuur-ontdekkingstochten in binnen en buitenland.

 

 

Over het Architectuur in Nederland Jaarboek

Architectuur in Nederland is al sinds 1988 een onmisbaar overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Elk jaar presenteert een driekoppige redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.

De redactie van deze editie van het Architectuur in Nederland Jaarboek bestaat uit Teun van den Ende (oprichter Werkplaats Erfgoed, zelfstandig onderzoeker, schrijft voor o.a. Vers Beton en is adviseur in ruimtelijk beleid), Uri Gilad (medeoprichter en partner Office Winhov) en Arna Mačkić (medeoprichter studio L A en winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2017).

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Mirthe Frese
Moderator, schrijver en theatermaker