Waarom heeft de natuur geen rechten? Dagelijks verdwijnen voetbalvelden aan regenwoud, worden giftige stoffen in rivieren gedumpt en ecosystemen vernietigd zonder consequenties voor de verantwoordelijken. Eeuwenlang stond de mens centraal in de rechtspraak maar op steeds meer plekken wereldwijd krijgt de natuur eigen rechten. In het boek Rechten voor de Natuur dat Jessica den Outer vanavond presenteert schetst ze hoe de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw in opmars kwam: van Ecuador en Nieuw-Zeeland tot Spanje. En het werkt: in Ecuador werd onlangs al een vernietigend mijnbouwproject tegengehouden door uit te gaan van de rechten van de natuur. Hoe staat het ervoor in Nederland? In de documentaire Rechtszaak in het park – de bomen vertellen hun verhaal van Elmo Vermijs, die vanavond in première gaat, zoomen we in op de 50 jaar oude bomen van het Amstelpark als stille getuige van de klimaatcrisis. De beelden tonen een unieke samenkomst tussen kunst, wetenschap en recht. We gaan in gesprek met de maker, raadsleden en juristen over hoe deze bomen binnen 6 maanden rechten kunnen krijgen, welke implicaties dit heeft en wie zich daaraan gaat committeren.
Over de sprekers
Jessica den Outer is milieujurist en presenteert vanavond haar boek Rechten voor de Natuur dat onlangs uitkwam bij uitgeverij Lemniscaat. Ze pleit al sinds 2017 voor de Rechten voor de Natuur en de belangen van toekomstige generaties. In 2019 werd ze erkend als een van de jongste Rechten voor de Natuur experts binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties.
Elmo Vermijs maakte de documentaire Rechtszaak in het Park – de bomen vertellen hun verhaal. Elmo werkt op het snijvlak van kunst, architectuur en landschap. Hij onderzoekt de relatie tussen ruimte, materialen en niet-menselijke entiteiten om nieuwe perspectieven te genereren in de hedendaagse samenleving.
Jan van de Venis is Human Rights and Rights of Nature Lawyer bij JustLaw en VN Harmony with Nature expert. Hij is ook waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties. Over Rechten voor de Natuur hield hij de TEDx talk ‘Who owns Nature?’. Het is zijn missie om het recht in te zetten voor een meer rechtvaardige, duurzame, inclusieve en vreedzame wereld, en een gezonde planeet voor huidige en toekomstige generaties van al het leven.
Nienke van Renssen is jurist en raadslid voor GroenLinks Amsterdam. Ze zit sinds 2018 in de raad en is onder meer woordvoerder voor Groen en Grondzaken. Ze studeerde rechten in Utrecht en Straatsburg en werkt als jurist voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Diederik Boomsma is ecoloog, promovendus rechtsfilosofie en CDA-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad. Hij zit sinds 2016 in de raad en werd in 2022 verkozen tot beste raadslid van Nederland.
Kan de natuur rechten krijgen? De Waddenzee, Amelisweerd of de Maas? In dit boek presenteert Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw: Rechten voor de Natuur. Den Outer dook in de verhalen achter de juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen in zeven landen – van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland tot het immense Amazone-regenwoud in Colombia.
In het project Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal staan de bomen van dit stadspark in Amsterdam centraal. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. In dit project onderzoeken we middels wetenschap, recht en kunst hoe de bomen van het Amstelpark een juridische status kunnen krijgen en op welke manier dit kan bijdragen aan een gelijkwaardige relatie en betere bescherming van bomen, bossen en stadsparken.
It’s a magnificent feeling, being one with nature. We are critically connected to nature. We carry microorganisms, we breathe its air, drink its water and eat everything it provides. But we’re parasites. We consume more than we need, eating up the planet. We’re creating a negative future for our children. Who are we to claim nature?
On 24 April 2023, Jessica den Outer, the youngest UN Harmony with Nature expert in the Netherlands, was invited to speak at the UN General Assembly 12th Interactive Dialogue to Commemorate International Mother Earth Day, 77th session
In deze podcast gaat Annick van Rinsum in gesprek met Jessica den Outer; milieu-jurist en auteur van het boek ‘Rechten voor de Natuur’. Het zaadje voor Jessica’s liefde voor de natuur werd gepland door haar opa, waarmee ze in de tuin altijd op zoek ging naar beestjes. Toen ze rechten ging studeren raakte ze geïnspireerd door een stroming die zich hard maakt om rechten te geven aan de natuur. Ze verdiepte zich hierin en schreef het boek ‘Rechten voor de Natuur’. In deze podcast bespreekt ze de huidige en toekomstige manieren waarop dit vorm kan krijgen.