Waarom heeft de natuur geen rechten? Dagelijks verdwijnen voetbalvelden aan regenwoud, worden giftige stoffen in rivieren gedumpt en ecosystemen vernietigd zonder consequenties voor de verantwoordelijken. Eeuwenlang stond de mens centraal in de rechtspraak maar op steeds meer plekken wereldwijd krijgt de natuur eigen rechten. In het boek Rechten voor de Natuur dat Jessica den Outer vanavond presenteert schetst ze hoe de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw in opmars kwam: van Ecuador en Nieuw-Zeeland tot Spanje. En het werkt: in Ecuador werd onlangs al een vernietigend mijnbouwproject tegengehouden door uit te gaan van de rechten van de natuur. Hoe staat het ervoor in Nederland? In de documentaire Rechtszaak in het park – de bomen vertellen hun verhaal van Elmo Vermijs, die vanavond in première gaat, zoomen we in op de 50 jaar oude bomen van het Amstelpark als stille getuige van de klimaatcrisis. De beelden tonen een unieke samenkomst tussen kunst, wetenschap en recht. We gaan in gesprek met de maker, raadsleden en juristen over hoe deze bomen binnen 6 maanden rechten kunnen krijgen, welke implicaties dit heeft en wie zich daaraan gaat committeren.

Over de sprekers

Jessica den Outer is milieujurist en presenteert vanavond haar boek Rechten voor de Natuur dat onlangs uitkwam bij uitgeverij Lemniscaat. Ze pleit al sinds 2017 voor de Rechten voor de Natuur en de belangen van toekomstige generaties. In 2019 werd ze erkend als een van de jongste Rechten voor de Natuur experts binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties.

Elmo Vermijs maakte de documentaire Rechtszaak in het Park – de bomen vertellen hun verhaal. Elmo werkt op het snijvlak van kunst, architectuur en landschap. Hij onderzoekt de relatie tussen ruimte, materialen en niet-menselijke entiteiten om nieuwe perspectieven te genereren in de hedendaagse samenleving.

Jan van de Venis is Human Rights and Rights of Nature Lawyer bij JustLaw en VN Harmony with Nature expert. Hij is ook waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties. Over Rechten voor de Natuur hield hij de TEDx talk ‘Who owns Nature?’. Het is zijn missie om het recht in te zetten voor een meer rechtvaardige, duurzame, inclusieve en vreedzame wereld, en een gezonde planeet voor huidige en toekomstige generaties van al het leven.

Nienke van Renssen is jurist en raadslid voor GroenLinks Amsterdam. Ze zit sinds 2018 in de raad en is onder meer woordvoerder voor Groen en Grondzaken. Ze studeerde rechten in Utrecht en Straatsburg en werkt als jurist voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Diederik Boomsma is ecoloog, promovendus rechtsfilosofie en CDA-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad. Hij zit sinds 2016 in de raad en werd in 2022 verkozen tot beste raadslid van Nederland.

De opbouw van de avond
20:00 - 20:30: Boekpresentatie Jessica den Outer: Rechten voor de Natuur
20:30 - 20:50: Première van de documentaire Rechtszaak in het park - de bomen vertellen hun verhaal
20:50 - 21:30: Panelgesprek: hoe geven we de bomen van het Amstelpark rechten?
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?