Zorgpensioenfondsen investeren nog miljarden in de fossiele industrie. En juist in de zorgsector is dit paradoxaal: zorgmedewerkers zetten zich in voor een gezonde samenleving, terwijl hun pensioenfondsen miljarden investeren in de ziekmakende fossiele industrie. Zo toonde een recent onderzoek van Harvard University aan dat er wereldwijd elk jaar ongeveer negen miljoen mensen overlijden alleen al door de luchtvervuiling die het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt.

Welke overwegingen maken de pensioenfondsen van zorgmedewerkers in het wel of niet investeren in fossiele industrieën? Hoe worden pensioendeelnemers betrokken bij deze beleggingskeuzes door hun fonds? Welke voorbeelden zijn er al van hoe een groen pensioen wél kan? Daarover gaan we deze avond in gesprek met pensioenfondsen en zorgmedewerkers.

Over de sprekers

Juliette Mattijsen is onderdeel van de stuurgroep Groene Zorg Alliantie en daarnaast geneeskunde student. Zij zet zich in om meer aandacht te krijgen voor de verbanden tussen gezondheid en klimaatverandering. Zij sprak hier onder ondere over op COP25.

Eric Uijen is voorzitter van het uitvoerend bestuur van Pensioenfonds van de Metalektro (PME). Hij benadrukt de urgentie om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen en de stappen die nodig zijn voor de energietransitie. Er is daad bij het woord gevoegd: PME heeft in 2021 alle beleggingen in producerende fossiele olie- en gasbedrijven verkocht.

Leonne Jansen is een zeer ervaren pensioenbestuurder. Al sinds 1999 zit zij in dit vak en is nu bestuurslid van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW), één van de grootste pensioenfondsen van Nederland met 2,7 miljoen deelnemers.

Piet Klop is hoofd verantwoord beleggen van PGGM, de vermogensbeheerder van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW). Onder zijn leiding wordt onder andere PFZW geadviseerd en PGGM ondersteund op het gebied van duurzaam beleggen.

Pieter de Graaf is hoofd beleggingen binnen Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH). Hij zorgt voor de beleggingen voor een goed pensioenen voor alle huisartsen en bewaakt de balans tussen de rendements, risico en maatschappelijke doelstellingen van de portefeuille.

Christine Lindeboom is bestuurder van de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) en daarnaast huisarts. Samen met medebestuurders houdt zij zich onder andere bezig met de keuzes rondom het maatschappelijk verantwoord beleggen.

Tibor Poelmann startte een petitie waarin hij zijn pensioenfonds SPH oproept om het beleggingsbeleid te verduurzamen. De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Tibor vindt mede daarom dat zijn beroepspensioenfonds voor huisartsen voorop moet lopen met het hervormen van het beleggingsbeleid.

Margarita Vossen is een enthousiaste en maatschappelijk betrokken huisarts met een passie voor duurzaamheid. Als lid van De Groene Huisarts en ambassadeur van de Groene Zorg Alliantie is zij betrokken bij de verduurzaming van de de gezondheidszorg.

Hester Temmink werkt in het Deventer Ziekenhuis. Zij was actief betrokken bij de petitie vanuit medewerkers van het Deventer Ziekenhuis aan haar Pensioenfonds Zorg & Welzijn om te stoppen met investeren in fossiel.

Jason Keizer is juridisch medewerker bij Slachtofferhulp Nederland. Naast dit maatschappelijk werk zet hij zich ook in om zijn pensioenfonds PFZW duurzame beleidskeuzes te laten maken.

Laurie Kos is een van de oprichters van stichting Groen Pensioen. Ze werkt voor de gemeente Amsterdam als adviseur duurzaamheid in de gebouwd omgeving.

Elise Tromp is huisarts en werkt samen met stichting Groen Pensioen aan de campagne om zorgpensioenen te laten stoppen met investeren in fossiele subsidies.

Over het programma

Op deze avond horen we over de effecten van klimaatverandering op de gezondheid. Daarna zullen pensioenbestuurders aan tafel zitten om in gesprek te gaan met deelnemers over welke overwegingen zij maken in het wel of niet investeren in de fossiele industrie. Ook krijgen we voorbeelden te horen van een donkergroen pensioen. En het moment is daar dat de petitie wordt overhandigd, ondertekend door duizenden pensioendeelnemers!
Na afloop kun je met een gratis drankje nog napraten in het café!
De opbouw van de avond
Keynote Juliette Mattijsen over de gezondheidseffecten van de klimaatcrisis
Interview Eric Uijen over de route naar een fossielvrij pensioenfonds
Overhandiging petitie
Gesprek tussen bestuurders en deelnemers van zorgpensioenen
Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Julia Muller
Cultural Programmaker and Researcher
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?