De film ‘Onder Het Maaiveld’ toont de ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De beelden lijken zo uit een peperdure sciencefiction-productie te komen, maar zijn gewoon gemaakt in de Nederlandse bodem. Het bestaan van deze wereld zal niemand verassen, maar dat al het leven in deze microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. In dit programma kijken we met elkaar naar de film en gaan we daarna in gesprek met de filmmakers en bodemexperts. Wat kunnen zij ons vertellen over het bodemleven? Wat is het belang van een levendige bodem? Hoe kan het dat bovengrondse stedelingen eigenlijk zo weinig weten van hun mede-bewoners onder de grond? Een gesprek vol nieuwe inzichten, verwondering en nieuwsgierigheid.

Ignas van Schaick is producent en co-owner van M&N Film distributions. Hij werkte als producent aan de gelauwerde films De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. In zijn nieuwste film Onder het Maaiveld ontdekken we het ondergrondsleven onder onze voeten.

Doina Mani doet onderzoek naar en werkt aan een biodiverse bodem. Aan de Wageningen Universiteit is ze bezig met haar PhD, waarin ze het effect van landgebruik op het bodemleven in verschillende klimaatzones en bodemtypes bestudeert. Daarnaast nam ze in 2019 samen met vrienden de Tuinen van Hartstocht over, een biologische tuinderij in Abcoude.

Martin Doeswijk werkt al ruim 30 jaar als bodem en grondwater expert. Naar eigen zeggen is de bodem zijn passie, de letterlijke en figuurlijke basis van ons bestaan. Martin werkt op dit moment als directeur Bodem & Grondwater bij TAUW. Recent verscheen deze paper van zijn hand over het belang van een gezonde bodem.