In de programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met Amsterdam. Dit keer met kunstenaar Raquel van Haver. Oorspronkelijk uit Colombia woont en werkt ze nu in Amsterdam waar ze veel inspiratie vindt in haar buurt Zuidoost. De mensen die afgebeeld worden in haar kunstwerken bevinden zich aan de rand van de maatschappij. Grote doeken bewerkt met olieverf, houtskool, teer en as zorgen voor een ruwe maar luidde compositie waarin de Afrikaanse, westerse, Caribische en Latijns-Amerikaanse culturen in Amsterdam terug te vinden zijn. Haar werk schijnt een licht en maakt een impact. Tijd om met deze iconische Amsterdammer in gesprek te gaan!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over Raquel van Haver

Raquel van Haver (1989) is geboren in Bogota, Colombia. Zodra ze kon, verhuisde ze naar Amsterdam waar ze is afgestudeerd aan de HKU in Utrecht. Recentelijk heeft ze langere periodes in het buitenland doorgebracht, waar ze bronmateriaal verzamelde, in zowel West-Afrika als Zuid-Amerika, maar ze blijft terugkeren naar haar eigen diverse gemeenschap in Amsterdam Zuidoost. Sinds haar tijd aan de HKU heeft ze verschillende tentoonstellingen opgezet zoals ‘Spirits of the Soil’ in het Stedelijk Museum en ‘Amo a la Reina’ in het Bonnefantenmuseum. Samen met de verschillende culturen in haar werk verkent ze graag sterke vrouwelijke voorbeelden uit haar eigen geboorteland. Deze worden uitgelicht in haar documentaire ‘De Vrouwen van mijn land’ geregisseerd foor Bibi Fadlalla. Ze won in 2018 de prestigieuze Nederlandse Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst en won in 2019 de Amsterdamse prijs, beide prestigieuze prestaties in Nederland.

ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.