In de documentaire ‘Indisch Zwijgen’ volgen we drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. We volgen het creatieve proces van spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Met in dit programma

Over de sprekers

Sven Peetoom is een Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European Film College in 2017. Sven is de co-regisseur van de documentaire Indisch Zwijgen. Met deze documentaire wil Sven onderzoeken wat het betekent om Indisch te zijn anno 2022 en hoe we het zwijgen over dit verleden kunnen doorbreken.

Juliette Dominicus volgde de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht en de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Juliette is de co-regisseur van Indisch Zwijgen en tevens een van de personages uit de film. In de documentaire zal zij samen met twee Indische kunstenaars van de derde generatie onderzoeken hoe zij via hun kunstvormen een nieuwe invulling kunnen geven aan hun Indische identiteit.

Amara van der Elst is spoken word-artiest en dichter. Ze maakte in 2021 indruk met haar voordracht bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam; een stuk dat specifiek refereerde naar het Indisch zwijgen. Met haar spoken-word werken probeert ze grip te krijgen op haar familiegeschiedenis en het verleden in Nederlands-Indië.

Mei Oele is beeldend kunstenaar en studeerde in 2020 af in de richting autonome fotografie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. In 2016 kwam Mei voor het eerst in aanraking met fotoarchieven. Ze erfde 7 dozen van haar oma, die gevuld waren met familiefoto’s en documenten. Dit was het begin van een reeks projecten, waarin de achtergrond van Mei en de waarde van beeld en archieven worden besproken. In de documentaire onderzoekt Mei hoe ze via kunst haar Indische identiteit kan uitdragen.

De moderator van dit programma is
Amber Nefkens