Ondanks dat seksueel en gendergerelateerd geweld zich vaak in de schaduw afspeelt, kunnen we er niet meer omheen. Het is overal en verwoest levens. Met allerlei zichtbare en onzichtbare gevolgen. Die complexe gevolgen zorgen ervoor dat voorkomen én genezen ingewikkeld blijft. Hoewel we in Nederland steeds meer over dit probleem praten en proberen oplossingen te vinden, zien we dat dit geweld in conflictgebieden juist erger wordt. Bijvoorbeeld door klimaatverandering, waardoor honger, droogte en natuurrampen meer voorkomen. In dit soort situaties neemt seksueel en gendergerelateerd geweld toe – zoals partnergeweld, uithuwelijking of (onvrijwillige) seks voor geld. Waarom is dat zo? En waarom is een heldere definitie van het probleem zo belangrijk voor de oplossing? Vanavond doorgronden we met Artsen zonder Grenzen wat gendergerelateerd en seksueel geweld precies is, op wat voor manier het toeneemt en hoe noodhulp aan survivors wereldwijd beter kan.

Over de Sprekers:

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze focust zich op ontwikkeling in gebieden die getroffen zijn door rampen en conflicten, en hoe humanitaire hulp hier wordt ingezet. Ze heeft meerdere artikelen geschreven over seksueel geweld, transactionele sekswerk, en genderperspectief binnen humanitaire crisis. Ook ontving Thea Hilhorst vorig jaar de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinozapremie.

Katrien Coppens is sinds 2019 werkzaam als directeur bij dr. Denis Mukwege Foundation, een organisatie die slachtoffers en surivivors van conflictgerelateerd seksueel geweld ondersteund, o.a. via holistic care. Hiervoor heeft Katrien al meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in humanitaire hulp bij Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo, India en Sri Lanka.

Karin Denkers is al meer dan 5 jaar verloskundige bij Artsen zonder Grenzen. Ze heeft o.a. in Zuid-Soedan, Yemen, en Tadzjikistan humanitaire programma’s opgezet die hulp bieden aan slachtoffers van SGBV. Deze programma’s richten zich zowel op medische als psychologische hulp. Ze geeft ook voorlichtingen over SGBV.

Rachel Corner is documentaire fotograaf en focust zich op sociale en maatschappelijke thema’s. Haar werk speelt zich af in verschillende landen, zoals Zimbabwe, de Democratische Republiek Congo en Afghanistan. Een van haar recente fotoreportages is “Breaking the Silence”, in samenwerking met SEMA. Daarnaast is ze freelance beeldredacteur bij o.a. de Groene Amsterdammer.

Angela María Escobar is de nationale coördinator van la Red de Mujeres Víctimas y Profesionales, een netwerk voor vrouwelijke survivors van het Colombiaanse conflict. Hierbij komt ze op voor de rechten van slachtoffers van seksueel geweld. Daarnaast is Angela een van de oprichters van SEMA – het wereldwijde netwerk van slachtoffers en survivors. Als erkenning voor haar werk werd Angela genomineerd als een van de tien finalisten voor de Women Building Peace Awards van 2021 door de United States Institute of Peace.

Legien Warsosemito-Schenk is de bedenker van de #MeToo gespreksetiquette, met 10 pragmatische tips voor gesprekspartners van survivors van seksueel geweld, zodat de gesprekspartners de survivors op een passende manier kunnen steunen. Professionele hulpverlening is essentieel, maar niet voldoende. Door de (informele) omgeving van slachtoffers te versterken, kan de gehele samenleving een rol spelen in de verwerking van trauma’s. Legien traint teams binnen het hoger onderwijs en in het bedrijfsleven. Tevens heeft ze gewerkt aan de Toolkit partnerondersteuning na seksueel geweld, want ook binnen relaties is er aandacht nodig voor een trauma na seksueel misbruik.

 

Sara Dekker-Alaoui kan wegens persoonlijke omstandigheden er niet bij zijn.

Sara Dekker-Alaoui is een expert op het gebied van seksueel geweld/misbruik en is gespecialiseerd in de langetermijneffecten van (jeugd)trauma’s op volwassen leeftijd. Sara is oprichter en directeur van Stichting Together We Rise en The Safe Space Club, een non-profit organisatie die vrouwen ondersteunt bij het verwerken van een seksueel trauma.