Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder. In de bundel ‘Voorbij de verbijstering’ laten Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege zien dat gendergerelateerd geweld diep geworteld zit in onze cultuur en vele gedaantes kan aannemen. Samen met 24 journalisten, wetenschappers en kunstenaars doen zij een aanzet om vérder te denken, voorbij de verbijstering. Tijdens deze avond gaan verschillende mensen met elkaar in gesprek over de verschillende onderwerpen die in het boek worden besproken.

DossierFemCity
Inclusief

Over de sprekers

Anja Meulenbelt is feminist van het eerste uur, docent, politicus, activist en auteur. Onlangs verscheen ‘Alle moeders werken’ al bij Mazirel Pers.

Renée Römkens is oud-hoogleraar gendergerelateerd geweld en publiceert o.a. hierover al geruime tijd. Ze bekleedde de eerste leerstoel op dit gebied (Universiteit Tilburg, 2008-2012), en later de bijzondere leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam (tot 2020), naast haar functie als directeur-bestuurder van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Tessel ten Zweege is kunstenares, opiniemaker en auteur van ‘Dat zou jij nooit toelaten’ (2022). Ze deed een research master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht en een master Crossover Creativity aan de HKU.

Laura van der Heide is oprichter van feministisch platform FMNST en FMNST Talks, is een intersectioneel feminist. Die maakt maatschappelijke thema’s toegankelijk, zoals seksualiteit, gender en mentale gezondheid. Met de leidraad “vang meer vliegen met honing” legt Laura zonder vingerwijzen de vinger op de zere plek om een belangrijke boodschap over te brengen. Laura heeft van diens strijd tegen onrecht diens werk gemaakt en diens pijn omgezet in kracht. Hen biedt anderen de woorden en veilige ruimte die die zelf gemist heeft, terwijl die educatie en empathie bevordert. Als ervaringsdeskundige in gender, seksualiteit, vetfobie en validisme/chronisch ziekte richt Laura zich niet alleen op zichzelf maar ook op anderen. Hen spreekt met toegankelijke taal, combineert humor met zware onderwerpen en is een ervaren spreker, trainer, workshopleider, moderator en schrijver.

Mina Etemad is journalist, podcast-maker en de presentator van de podcast DOCS (NTR/VPRO). In haar werk verdiept ze zich in kunst en cultuur en onderwerpen als dierenrechten en migratie. Wat we van het verleden bij ons dragen en hoe we daarmee het heden vormgeven is een terugkerend thema in haar verhalen.

Nugah Shrestha werkt momenteel als conceptontwikkelaar bij Urban Sync in Leiden. Na het afronden van zijn studie Urban & Economic Geography heeft hij ruim twee jaar als Junior Docent aan de Universiteit van Amsterdam les gegeven. Daarnaast is hij actief bezig om jongeren meer te betrekken bij de politiek en te laten participeren in andere democratische processen via zijn Instagram-account @politieke_jongeren.

Ylanga van der Geld is opgeleid tot radiotherapeut-oncoloog FECSM en seksuoloog NVVS. Ze werkt in haar eigen praktijk voor seksuologie Toolsz to Touch en combineert dat met werkzaamheden in het ziekenhuis en een expertisecentrum voor vrouwenzorg. Naast haar klinische werk, schrijft ze columns, doet mee aan mediaproducties en is zij gastdocent seksuologie aan o.a. de NVVS geaccrediteerde seksuologie-opleidingen.

Abram de Swaan is een universiteitshoogleraar sociale wetenschap en essayist. Zijn meest recente boek is Tegen de Vrouwen; De wereldwijd strijd tegen de emancipatie door rechtsisten en fundamentalisten.

Jerry King Luther Afriyie is een activist en leider van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Daarnaast is hij coördinator en een van de oprichters van de Stichting Soul Rebel Movement.Onder de naam Kno’ledge Cesare treedt hij op als dichter en rapper. Hij geeft lezingen, optredens en gastlessen voor de stichting Nederland Wordt Beter.

Kitty Jong is sinds mei 2017 vice-voorzitter van FNV, verantwoordelijk voor Sociale Zekerheid, Arbeidsomstandigheden, Sociaal Domein, Arbeid en Zorg, Inkomensbeleid, Zorg, Medezeggenschap/Corporate Governance en Lokaal/regionaal beleid. Daarnaast is zij lid van het Dagelijks bestuur SER, Ambassadeur van Atria, lid RvA van SOMz en NVAB, bestuurslid van SBCA en lid AVA SBI Formaat.

Jan Andreae is coach en trainer, onder andere gespecialiseerd in begeleiding van ideële organisaties. Hij werkte met mannengroepen en trainingen voor LHBTQ groepen.

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.