Na 48 jaar onafhankelijkheid lukt het Suriname en Nederland maar moeilijk om elkaar los te laten. Dekoloniseren, hoe doe je dat eigenlijk? Sinds de onafhankelijkheid in 1975 zijn de lijnen tussen Suriname en Nederland nog altijd druk bezet; dagelijks wordt er nieuws uitgewisseld, gaan pakketten de oceaan over en zitten de vluchten vol familieleden, studenten en werkers. Er worden vele euro’s geïnvesteerd in (uitwisselings-)projecten. Nederlanders reizen naar Suriname om te helpen en Surinamers komen naar Nederland om zich te ontwikkelen. De relatie is misschien niet gelijkwaardig maar is duidelijk wel wederzijds. Hoe kan de relatie gelijkwaardiger worden gemaakt ? En wie speelt daarin welke rol?

DossierInclusieve Stad
Inclusief

Over de sprekers

Zoë Deceuninck is journalist in Suriname en initiatiefnemer van het journalistieke webplatform Surilines. Voor dit webplatform schreef Zoë artikelen over de evolutie van de gezondheidszorg en het onderwijs in Suriname en hoe Nederland hier al dan niet aan bijdraagt.

Miriam van Coblijn is freelance-journalist in Nederland en verbonden aan het journalistieke webplatform Surilines. Voor Surilines schreef Miriam artikelen over hoe Suriname de gezondheidszorg en het onderwijs in Nederland beïnvloedt. Ook schreef ze artikelen over de pogingen van Nederland om het onderwijs te dekoloniseren en de impact daarvan op studenten uit Suriname die in Nederland komen studeren.

Joan Nunnely is een bruggenbouwer en sociaal ondernemer. Als initiatiefnemer van SuConnect heeft ze een platform gecreëerd dat studenten ondersteuning biedt in hun reis op weg naar studie succes. Daarnaast is Joan raadslid in de gemeente Rotterdam, waar ze zich inzet voor een inclusieve en welvarende toekomst voor alle inwoners.

Noémi Beyer is kunsteducator op basisscholen. Met het uitwisselingsproject ‘Makandra’ geeft ze zowel les in Suriname als Nederland over wat er nog nu nog zichtbaar is van het slavernijverleden. Kennis over het slavernijverleden en het uitwisselen daarvan tussen Surinaamse en Nederlandse kinderen, versterkt de bewustwording over het gedeeld verleden.

Menouschka Baldew is ingenieur, ze kwam 4 jaar geleden naar Nederland voor studie. Ze behaalde dit jaar haar Master aan de TU Delft en heeft inmiddels een vaste baan. Haar bachelor haalde ze aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname.

Rakesh Gajadhar-Sukul is directeur op het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname. Houdt zich bezig met beleid in Suriname en betreffende samenwerkingen met het buitenland op het gebied van gezondheidszorg.

Shirin Koole-Jamaludin is organisatieadviseur en legt verbindingen tussen gezondheidsinstellingen in Nederland en Suriname. Zij biedt begeleiding en ondersteuning op het gebied van bestuurlijke en organisatorische veranderingen in de zorg. Haar streven is optimalisering in de gezondheidszorg in Suriname en samenwerking gebaseerd op vertrouwen en gezamenlijke verantwoordelijkheid om het gewenste resultaat en doel te behalen.
Pranobe Oemrawsingh is cardioloog en is mede initiatiefnemer van het in 1998 gestarte programma om hartoperaties en niet-operatieve ingrepen aan het hart in Suriname mogelijk te maken. Momenteel werkt hij aan het project “Generation Healthwise”, een preventief zorgproject waarmee kinderen in Suriname worden onderwezen over een gezonde leefstijl.
Shanti Khargi is afgelopen september afgestudeerd als basisarts in Leiden. Tijdens haar coschappen heeft ze in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo stage gelopen bij de Kindergeneeskunde.
Dit programma is ontwikkeld door
Nerizje Polanco
Stagiair programmamaker De Inclusieve Stad
Kjelld Masoud Kroon
Programmamaker Inclusieve Stad
In samenwerking met
Partners
ProgrammareeksDiaspora Dialogues

Diaspora Dialogues are a series of programmes created by Pakhuis de Zwijger to platform underrepresented diasporas within Amsterdam and The Netherlands. We invite members of different diasporic communities  to share their experiences in the Netherlands, both good and bad, and to engage in dialogue about more sensitive subjects meant to be discussed within the community itself. These dialogues are meant to highlight these communities and bring forth discussions on topics relevant to the diasporas.