Duurzame producten, voor eerlijke prijzen, van lokale producenten. Het klinkt als dé oplossing, maar hoe komen we daar? Een recent verschenen rapport van de Raad voor de Leefomgeving biedt perspectief, voor boeren, beleidsmakers, consumenten en retailers. In media worden boeren vaak in kwaad daglicht gezet, maar boeren zijn niet de enige verantwoordelijke voor een duurzame en gezonde maaltijd. Het rapport Boeren met Toekomst laat zien dat landbouwbeleid boerenondernemers kan helpen om op een duurzame manier hun toekomst vorm te geven. Maar wat betekent dit voor jou? Als thuischef of foodie.

In dit programma gaan we met jullie in gesprek over de gevolgen van de aanbevelingen voor jou. Hoe denk jij over duurzame keurmerken? Zou jij een eerlijke prijs voor voedsel kunnen en willen betalen? Koop jij vaak producten uit de omgeving of kies jij toch liever voor gemak in het drukke leven?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Krijn Poppe is landbouweconoom en raadslid bij de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur en is medeauteur van het rapport: Boeren met toekomst. Hij heeft de afgelopen 40 jaar ervaring opgedaan als senior econoom bij het Wageningen Economic Research, waarbij hij de agrarische sector heeft geanalyseerd en geadviseerd.

Johan Barendregt is akkerbouwer en de vierde generatie Barendregt op dit bedrijf in Schermerhorn Noord-Holland. Waar hij op zo’n 170 hectare aardappelen, suikerbieten en tarwe teelt voor in de schappen bij Albert Heijn. Daarnaast heeft Johan zijn daken voorzien van 14.51 zonnepanelen en werkt zo zijn eigen stroom op.

Daan Faber is founder van het palmolievrije pindakaasmerk Mister Kitchen en hiermee was hij mede-initiatiefnemer van de pop-up ‘protest ’supermarkt waar er alleen plaats was voor duurzame producten.

Garmt Dijksterhuis is perceptie psycholoog bij de WUR en gespecialiseerd in voedselperceptie & gedrag. Garmt heeft net een boek over Smaak gepubliceerd en schrijft nu over de acht uitdagingen voor de wetenschap wat betreft voedingsgedrag en – perceptie.

Tineke van den Berg runt samen met haar man de biodynamische stadsboerderij in Almere. het bedrijf bestaat uit met akkerbouw, groenteteelt en zoogkoeien. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond Almere. Zo kun je in Almere uien, rode bietjes, erwten, en kool tegenkomen, of zelfs koeien. De stadsboer beheert op milieuvriendelijke wijze de groene ruimte van Almere, en Almere levert akkergronden aan de Stadsboerderij.

 

Wat gaan we doen?

  • Moderator Helen Kranstauber opent het programma.
  • Krijn Poppe geeft een presentatie over het in december verschenen rapport van de Rli: Boeren met toekomst. Dit rapport is een van de aanleidingen van dit programma.
  • Daarna gaan we in gesprek met 4 panelleden over relatie met en rol van consumenten. Het panel bestaat uit boeren (gangbare en biologische), een retailer en een beleidsmaker. Ieder gesprek wordt ingeleid door een vraag aan of vraag van consumenten.
  • We bespreken lokale producten, korte ketens, keurmerken, eerlijke prijzen en marketing.
  • Een gedragswetenschapper reflecteert op de vragen, reacties en knelpunten.
DossierBiodiversiteit
Fill 175 WeMakeThe.City Green
ProgrammareeksWeMakeThe.City Green

In 2050 woont 70% van alle mensen in steden en stedelijke regio's. In steden wereldwijd, zo ook in ons land, stapelen de maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot klimaatverandering, gezondheid en duurzaamheid zich op. Radicale vergroening van steden lijkt één van de oplossingen. Het thema 'growing green cities’ staat centraal bij de wereldtuinbouwexpo Floriade, die volgend jaar in 2022 van 14 april t/m 9 oktober in Almere wordt georganiseerd. Avanti uit Almere en Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam programmeren anderhalf jaar lang WeMakeThe.City Green, in samenwerking met de founding partners, en ondersteunt door de gemeente Almere en gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam activiteiten waarbij de thema’s: energie, gezondheid, voedsel en groen centraal staan.