Duurzame producten, voor eerlijke prijzen, van lokale producenten. Het klinkt als dé oplossing, maar hoe komen we daar? Een recent verschenen rapport van de Raad voor de Leefomgeving biedt perspectief, voor boeren, beleidsmakers, consumenten en retailers. In media worden boeren vaak in kwaad daglicht gezet, maar boeren zijn niet de enige verantwoordelijke voor een duurzame en gezonde maaltijd. Het rapport Boeren met Toekomst laat zien dat landbouwbeleid boerenondernemers kan helpen om op een duurzame manier hun toekomst vorm te geven. Maar wat betekent dit voor jou? Als thuischef of foodie.
In dit programma gaan we met jullie in gesprek over de gevolgen van de aanbevelingen voor jou. Hoe denk jij over duurzame keurmerken? Zou jij een eerlijke prijs voor voedsel kunnen en willen betalen? Koop jij vaak producten uit de omgeving of kies jij toch liever voor gemak in het drukke leven?
Krijn Poppe is landbouweconoom en raadslid bij de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur en is medeauteur van het rapport: Boeren met toekomst. Hij heeft de afgelopen 40 jaar ervaring opgedaan als senior econoom bij het Wageningen Economic Research, waarbij hij de agrarische sector heeft geanalyseerd en geadviseerd.
Johan Barendregt is akkerbouwer en de vierde generatie Barendregt op dit bedrijf in Schermerhorn Noord-Holland. Waar hij op zo’n 170 hectare aardappelen, suikerbieten en tarwe teelt voor in de schappen bij Albert Heijn. Daarnaast heeft Johan zijn daken voorzien van 14.51 zonnepanelen en werkt zo zijn eigen stroom op.
Daan Faber is founder van het palmolievrije pindakaasmerk Mister Kitchen en hiermee was hij mede-initiatiefnemer van de pop-up ‘protest ’supermarkt waar er alleen plaats was voor duurzame producten.
Garmt Dijksterhuis is perceptie psycholoog bij de WUR en gespecialiseerd in voedselperceptie & gedrag. Garmt heeft net een boek over Smaak gepubliceerd en schrijft nu over de acht uitdagingen voor de wetenschap wat betreft voedingsgedrag en – perceptie.
Tineke van den Berg runt samen met haar man de biodynamische stadsboerderij in Almere. het bedrijf bestaat uit met akkerbouw, groenteteelt en zoogkoeien. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond Almere. Zo kun je in Almere uien, rode bietjes, erwten, en kool tegenkomen, of zelfs koeien. De stadsboer beheert op milieuvriendelijke wijze de groene ruimte van Almere, en Almere levert akkergronden aan de Stadsboerderij.
Wat gaan we doen?
- Moderator Helen Kranstauber opent het programma.
- Krijn Poppe geeft een presentatie over het in december verschenen rapport van de Rli: Boeren met toekomst. Dit rapport is een van de aanleidingen van dit programma.
- Daarna gaan we in gesprek met 4 panelleden over relatie met en rol van consumenten. Het panel bestaat uit boeren (gangbare en biologische), een retailer en een beleidsmaker. Ieder gesprek wordt ingeleid door een vraag aan of vraag van consumenten.
- We bespreken lokale producten, korte ketens, keurmerken, eerlijke prijzen en marketing.
- Een gedragswetenschapper reflecteert op de vragen, reacties en knelpunten.
Publicatie van het Rli: Hoe kan landbouwbeleid boerenondernemers helpen, om binnen duurzaamheidsgrenzen, hun toekomst vorm te geven?
Lectorale reden van Reint Jan Renes over de psychologische uitdagingen van duurzaam gedrag
Tijdens het boodschappen doen willen we ons karretje het liefst vullen met verantwoorde producten. We doen dat alleen niet altijd.
Het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zet met een miljardenfonds in op een transitie van de land- en tuinbouw. Rutte IV gaat daarmee voor een integrale aanpak van stikstof, waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit. De stikstof- en natuurdoelen moeten vijf jaar eerder worden gehaald.
In dit nieuwe coalitieakkoord is er ook aandacht voor de positie van de boer in de hele voedselketen.
Europese boeren Door de ‘Green Deal’ krijgen Europese boeren te maken met revolutionair nieuw landbouwbeleid. NRC vroeg boeren in vijf landen naar de gevolgen voor hun bestaan.