De film Kiss the Ground onthult dat we, door regeneratief om te gaan met de bodem van de wereld, het klimaat volledig en snel kunnen stabiliseren, verloren ecosystemen kunnen herstellen en voldoende voedsel voor iedereen kunnen produceren. De bodem als ontbrekende stukje in de klimaatpuzzel. Kan een gezonde bodem het klimaat in evenwicht brengen en onze toekomst veiligstellen?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In dit programma ontdekken we de geheime wereld van de bodem. De bodem als uitgangspunt en basis van een goed leven. Het leven ondergronds heeft namelijk heel veel functies: water regulering, opslag van CO2, productie van nutriënten, versteviging van plantenwortels, en nog veel meer. Uiteraard bepaalt de ondergrond ook mede de smaak van groenten en fruit. Van Grond tot Mond.

Deze boodschap over de bodem is belangrijk om te delen, we kunnen met z’n allen veel beter voor de bodem zorgen. Beleidsmakers in stad en regio en smaakmakers die producten en productiewijze beter op de bodem afstemmen, maar ook bij wegenbouw, huizenbouw en in het onderwijs verdient de bodem meer aandacht.

Op 24 november gaan we in gesprek over de bodem. Experts delen verhalen en mooie beelden over de betekenis van ondergronds leven. Aan tafel ook voedselproducenten en een chef. Welke invloed heeft de ondergrond op bovengronds leven? Leer, beleef en proef met ons mee! Kom er achter hoe belangrijk grond is voor ons eten, het milieu en de wereld.

Dit programma is onderdeel van het regionale Kiss the Ground programma. Een initiatief van o.a. Slowfood Amsterdam en Food Council MRA.

Michiel Korthals schrijft al jaren over landbouw en voeding, o.a. Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw (1919) en Eetbare Natuur (2021) en is sinds lang ‘kleine’ akkerbouwer in Laren, waar hij o.a. St Jans rogge en mosterdzaad teelt voor de plaatselijke bakker, bierbrouwer en mosterdmaker. Hij is ook Professor Philosophy aan de University of Gastronomic Sciences (Pollenzo, Italië) en emeritus Professor van Wageningen Universiteit.

Louise Vet is emeritus hoogleraar ecologie en oud directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Deltaplan Biodiversiteit. Waarbij ze de soortenrijkdom van Nederland redden, als haar missie ziet.

Pablo Tittonell is hoofdonderzoeker van de Argentijnse Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie (CONICET) en werkt Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences. Hij is hoogleraar agro-ecologie en onderzoeker van landbouwsystemen. De ideeën van agro-ecologie verspreid hij al de afgelopen 15 jaar in Nederland, waarin hij geloofd dat voedselproductie samen kan gaan met het behoud van de natuur.

Alies Fernhout is aanjager van het platform behoud Lutkemeerpolder waar zij strijd voor het behoud van dit bijzonder stuk natuur aan de rand van Amsterdam. Daarnaast is zij de eigenaar van Hoveniersbedrijf Alies Natuurlijk, waar ze gespecialiseerd is in de aanleg van ecologische tuinen.

Jonathan Karpathios zet zich breed in om onze voedselketen te verbeteren. Dit doet hij als adviseur in duurzaamheid en geeft hij lezingen over hoe wij ander kunnen kijken naar de aarde. Momenteel bouwt hij The Farm Kitchen, een circulair restaurant waar de bodem centraal staat.

 

 

DossierBiodiversiteit
Fill 175 WeMakeThe.City Green