Al jaren houden sociaal geografen Willem Boterman en Wouter van Gent zich aan de Universiteit van Amsterdam bezig met gentrificatie en de middenklasse in Amsterdam. In hun boek ‘Making the Middle Class City – The Politics of Gentrifying Amsterdam’ onderzoeken ze de verandering van de afgelopen 40 jaar in Amsterdam. Hoe kan het dat ondanks de linkse stadsbesturen die Amsterdam heeft gehad, het een stad is geworden die gericht is op hogeropgeleiden? Vanavond presenteren ze het boek en praten we erover door met o.a. de onderzoekers zelf, oud-wethouder Maarten van Poelgeest en politicoloog Anouk Kootstra.
Over het boek Making the Middle-class City
Op de voorkant van het boek staat de Pontsteiger, omdat dit volgens sociaal geografen Willem Boterman en Wouter van Gent symbool staat voor de verschuiving die heeft plaatsgevonden. Waar in de jaren 80 sociale woningbouw nog centraal stond, zijn dat nu dure moderne appartementencomplexen, zoals de Pontsteiger. In het boek onderzoeken Boterman en van Gent de verandering van de afgelopen 40 jaar in Amsterdam. Hoe kan het toch dat ondanks een links stadsbestuur het toch vooral een stad is geworden voor hogeropgeleiden? Daarover gaan we vanavond in gesprek en praten we door over wat we daaraan kunnen doen.
Over de sprekers
Willem Boterman en Wouter van Gent zijn beide sociaal geograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doen veel onderzoek naar gentrificatie en de middenklassen in Amsterdam. Ze zijn de auteurs van het boek ‘Making the Middle-Class City’.
Maarten van Poelgeest was van 1998 tot 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam en van 2006 tot 2014 wethouder voor Groen Links en verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Gebiedsontwikkeling, Klimaat & Energie. Nu is hij partner bij AEF. Hij werkt aan de thema’s Energietransitie, Wonen (wooncoöperaties), Gebiedsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, Onderwijs en bestuurlijke vraagstukken. Hij studeerde sociale geografie.
Anouk Kootstra is politicoloog, onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft geregeld voor de Groene Amsterdammer. Een aantal onderwerpen waar ze veel over schrijft zijn klasse en sociale mobiliteit. Voor haar essay ‘Een jas die past‘ kreeg ze de Joost Zwagerman Essayprijs in 2020.
Hoe kan het toch dat Amsterdam jarenlang linkse stadsbesturen heeft gehad en toch een stad is geworden die gericht is op hoger opgeleiden? Die vraag onderzoeken sociaal geografen Willem Boterman en Wouter van Gent in hun boek Making the Middle Class City. >>
De woningbouw in Amsterdam is de afgelopen 40 jaar enorm veranderd. Van vooral sociale woningbouw in de jaren 80, naar moderne en peperdure appartementencomplexen nu. In het boek 'Making the middle class City' van sociaal geografen Willem Boterman en Wouter van Gent blijkt de middenklasse hierin een grote rol in te spelen. >>
This book seeks to understand the urban transformation of Amsterdam over a 40-year period. In addition to charting social and economic changes associated with gentrification, it analyses the electoral dynamics and middle-class politics that have underpinned Amsterdam’s change to a middle-class city. >>