Schrijver Abdelkader Benali creëerde een genadeloze en rauwe bewerking van Shakespeares klassieker ‘Hamlet’, gesitueerd in Amsterdam Nieuw-West anno 2023. De theatervoorstelling is vanaf 16 maart t/m 15 april te zien in theaterbroedplaats De Sloot. In deze talkshow, gepresenteerd op locatie in Nieuw Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1), gaan we aan de hand van deze hedendaagse bewerking van ‘Hamlet’ in gesprek over gentrificatie; het proces waarbij oude buurten in de stad worden opgewaardeerd met als doel het aantrekken van rijkere bewoners. Op welke manier komt het thema aan bod in het theaterstuk? En biedt kunst een antwoord op hoe wij in ons dagelijks leven met gentrificatie om kunnen gaan?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de theatervoorstelling

De Toneelmakerij presenteert in samenwerking met Theater De Krakeling en Meervaart Shakespeares klassieker ’Hamlet’ naar het zogenaamde Nieuw-West XL anno 2023, een klein Dubai aan de Sloterplas, waar de opwinding van het grote geld tastbaar is, status wordt afgemeten aan het aantal volgers op Instagram, waar de bouwputten steeds dieper worden en de penthouses steeds hoger. Schrijver Abdelkader Benali maakt een genadeloze bewerking van Hamlet, over een wereld waar vriendschappen onder druk komen te staan, het sociale vangnet is opgerold en iedereen in een vrije val verkeert. Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Oude waarden zijn ingeruild voor het snelle succes. Bezit prevaleert boven identiteit. Nep boven echt. Of anders gezegd: Fake it till you make it. Wie hier niet aan mee kan doen, verdwijnt uit het straatbeeld. In deze wereld op drift keert rich kid Hamlet terug naar huis, als zijn vader onder verdachte omstandigheden verdwenen is. Dood? Vermoord? Ondergedoken? Geholpen door zijn vrienden komt Hamlet achter de verblijfplaats van zijn vader. En zweert wraak. Zit er in hem een killer? Of niet? Hoe blijft Hamlet trouw aan zichzelf? En welke prijs betaalt hij hiervoor?

Een rauwe, spannende voorstelling geïnspireerd op de actualiteit van de snel, transformerende stad en haar opgroeiende inwoners. De hedendaagse Hamlet wordt vertolkt door Sabri Saddik (o.a. Bestseller Boy, Mocro Maffia, #Yolo4real). Overige rollen worden onder andere gespeeld door Sabri Saad El Hamus (o.a. Oogappels, Shouf Shouf!, De Libi), Evrim Akyigit (o.a. Oogappels) en Rogier in ’t Hout (o.a. Het Klokhuis).

tekst William Shakespeare en Abdelkader Benali

regie Paul Knieriem

dramaturgie en bewerking Paulien Geerlings

scenografie Han Ruiz Buhrs

lichtontwerp Gé Wegman

kostuums Jorine van Beek

filmmaker Soumaya Bazi

geluidsadvies Wessel Schrik

spel Sabri Saddik, Sabri Saad El-Hamus, Evrim Akyigit, Rogier in ’t Hout, Chiem Vreeken, Raf Stekelenburg, Ibrahim Ben Hadi, Julia Olsthoorn

met dank aan Hans Kemna, Carel Alphenaar, Groen Casting, VSBfonds, Fonds 21, Amsterdam Nieuw-West, P. W. Janssen’s Friesche Stichting en Stichting Zabawas

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Mara van Nes
Theater en programmamaker, moderator
Mediapartner