Gentrified Stories is een documentaire van Read My World en Beyond Walls over de geschiedenis en impact van gentrificatie door de ogen van schrijvers, community builders, verhalenvertellers, ondernemers, organisaties enzovoorts die in de stadsdelen van de stad Amsterdam wonen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Opzet programma
> 19.00 – 19.30 Documentaire vertoning (documentaire is ook eerder hier te bekijken)
> 19.30 – 20.00 Pauze
> 20.00 – 21.00 Nagesprek

Bio’s sprekers
Nabila Bouabbouz is gebiedsmanager van de fysieke opgaven in het stadsdeel Nieuw-West vanuit de gemeente Amsterdam. Welke ontwikkelingen springen het meest in het oog? En hoe zien de belangrijke keuzes van de gemeente er in de praktijk uit?

Soumaya Bazi is student Arabische taal & cultuur en storyteller. Ze schrijft gedichten en proza en is beginnend filmmaker. Daarnaast maakt en presenteert ze de YouTube-serie FF Eerlijk; een programma van Amnesty International Nederland waarin ze in gesprek gaat met mensen die zich inzetten voor een eerlijkere wereld.

Hanna Smit is werkzaam als Consulent Jongerenhuisvesting bij Stichting !WOON. Ze is ondersteuner van het jongerenpanel Uplift en was actief bij het organiseren van de Woontop. Daarnaast doceert ze over Recht op de Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening.


 

Wat is gentrificatie precies en wie is verantwoordelijk om dit proces te stoppen of te vertragen? Wie is de gentrifier en wie wordt gentrified? En hoe kunnen we een toekomst bedenken waarin welvaart iedereen ten goede kan komen? Soufia Zahri duikt de verschillende wijken van Amsterdam in en gaat in gesprek met enkele actieve en betrokken bewoners. Met reflecties op de demografische veranderingen die hen en hun gemeenschappen treffen, werpen ze een kritisch licht op de impact van gentrificatie in de wereld van vandaag.

INFO DOCUMENTAIRE Bewerkt en geregisseerd: Jeremy Flohr
Geproduceerd en geschreven: Fatma Bulaz
Verslaggever & verteller: Soufia Zahri
Met: Najah Aouaki, Tayfun Balçık, Mitchell Esajas, Massih Hutak, Chris Keulemans, Wouter Pocorni, Minem Sezgin en meer
Land: Nederland
Jaar: 2021
Taal: Nederlands met Engelse ondertiteling

READ MY WORLD x BEYOND WALLS Gentrified Stories is een coproductie van Read My Word en Beyond Walls. Jeremy Flohr is een filmmaker, visuele verhalenverteller en audioproducent. Jeremy is mede-oprichter van Beyond Walls. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van koloniale geschiedenis, persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s. Jeremy produceerde Gentrified Stories samen met Fatma Bulaz. Fatma is programmamaker voor Read My World festival en producer & co-editor van de documentaire Gentrified Stories.

BEYOND WALLS
Beyond Walls is een in Amsterdam gevestigd en wereldwijd actief collectief van onafhankelijke culturele professionals, kunstenaars en visuele verhalenvertellers. Hun missie is om bij te dragen aan een dekoloniale toekomst door projecten te ontwikkelen en produceren die historisch bewustzijn vergroten, dominante narratieven uitdagen en kritische dialoog en co-creatie stimuleren. Beyond Walls gelooft in de kracht van storytelling en kunst om mensen te raken en inspireren verder dan alleen de historische feiten. Beyond Walls werkt samen met diverse partners zoals Framer Framed, TED, Read My World, Het Tropenmuseum, Erasmus Huis, Open Universiteit en meer. In de vorm van co-creaties en creatieve uitwisseling streeft Beyond Walls bij te dragen aan een open en meer empathische, inclusieve wereld. Niet alleen binnen, maar juist ook buiten de muren van musea, instellingen en onze eigen denkkaders.

READ MY WORLD
Read My World is een toonaangevend platform voor het geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. Read My World is de ontmoeting tussen schrijvers en vertellers, lezers en luisteraars, uitgevers en vertalers, van dichtbij en ver weg. Read My World zoekt en toont verhalen die sluimeren onder de oppervlakte van de dagelijkse actualiteit. Om die op het spoor te komen, werkt Read My World nauw samen met internationale curatoren en redacteuren met wie ze uiteenlopende activiteiten organiseren: een jaarlijks internationaal literatuurfestival, verdiepende workshops, spraakmakende programma’s en andere literaire producties. Elk jaar legt Read My World de nadruk op een regio in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Er wordt ruimte gemaakt voor schrijvers van ver en dichtbij, soms nog onbekend maar altijd spraakmakend. Read My World ontregelt in een uitnodigende sfeer, waarbij gastvrijheid voorop staat: op het podium, in het publiek en backstage. Zo gidst Read My World je via de verbeelding van de literatuur door de wereld.

In samenwerking met
Partners
Mediapartner
ProgrammareeksNieuw-West groeit

Nieuw-West gaat enorm groeien de komende tijd. In deze programmareeks kijken we naar de gebieden waar er de komende tijd het meest gaat veranderen in de buurt.