Tussen 31 oktober en 12 november vind in Glasgow de COP26 plaats, de 26ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties. In de aanloop hiernaartoe zal de klimaatbeweging in Nederland zichzelf mobiliseren en actievoeren. Tijdens dit programma gaan we met klimaat-, jongeren-, anti-racisme en Inheemse- organisaties het gesprek aan over hoe we bestaande en nieuwe samenwerkingen kunnen versterken. Het doel is om te komen tot een breed gedragen coalitie die kritische vragen durft te stellen over de grondoorzaken van de klimaatcrisis en hoe we een gezamenlijke beweging kunnen bouwen die gaat voor systeemverandering. Want hoe bouwen we een klimaatbeweging die de diverse gemeenschappen en stemmen ook meeneemt in haar acties en campagnes? En op welke manier houden klimaatverandering, racisme en kolonialisme eigenlijk verband met elkaar en wat zijn mogelijke redenen voor samenwerking?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Programma
Tijdens het programma zullen vertegenwoordigers uit de klimaatbeweging aan het woord komen om te vertellen over de samenwerkingen die ze hebben en hoe zij te werk gaan. Daarnaast zullen ook de koloniale, Inheemse en anti-racisme organisaties aansluiten om te reflecteren op hoe je een klimaatbeweging kan opbouwen die ook recht doet aan verschillende perspectieven. Tijdens het programma zal er ook ruimte zijn voor het publiek om vragen te stellen.

Achtergrond sprekers

Veerle Engel. Bestuurslid Jongeren Milieu Actief. Dit is de jongerenorganisatie van Milieudefensie, voor en door jongeren tussen de 16 en 28 jaar. Al sinds 1991 zetten zij zich met veel energie en passie in voor een klimaatrechtvaardige wereld. Voor jongeren in Nederland én voor jongeren wereldwijd. Naast talloze andere activiteiten heeft JMA zich de afgelopen maanden extra hard ingezet voor het verbreden van het gesprek rondom klimaatrechtvaardigheid, door samen te werken met verschillende organisaties binnen en buiten de klimaatbeweging. Hierin staan solidariteit en kruispuntdenken centraal.

Chautuileo Umeyman. Als Mapuche-Pewenche zet Chautuileo zich in voor het welzijn van Inheemse gemeenschappen over de hele wereld. Ze is zich bewust dat klimaatverandering een grotere invloed heeft op Inheemse gemeenschappen dan anderen. Een oplossing is volgens haar alleen eerlijk en duurzaam als deze gemeenschappen hierin een stem hebben. In haar werk als spreker, moderator en adviseur integreert ze het Inheemse perspectief. Ook is ze mede-oprichter van Aralez, een pan-decolonial netwerk voor dekolonisatie, reparatie en heling.

Edwin Rustenberg. Edwin is actief bij FNV als leden parlementslid, de Klimaat Werkgroep FNV en het Comité 21 Maart. De klimaatwerkgroep van de FNV is dan ook betrokken bij de landelijke klimaatcoalitie. Het Comité 21 maart organiseert jaarlijks de landelijke demonstratie tegen racisme en is onderdeel van de Samen Tegen Racisme coalitie.

Raki Ap: Raki werd een politieke vluchteling uit voormalig Nederland Nieuw Guinea na de politieke moord op zijn vader door het Indonesisch leger. Hij ging het Nederlands Leger in omdat hij dacht op die manier een bijdrage te kunnen leveren een internationale vrede en recht. Inmiddels weet hij beter, Raki is nog steeds ambtenaar, maar als gepassioneerde politieke activist zet hij zich in om de kolonisatie van West Papoea te stoppen. Als mensenrechten- en klimaatactivist brengt hij het Inheemse perspectief naar de mainstream media, NGO’s, Milieu organisaties en politici.

DossierInclusieve Stad
Inclusief

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
Partners
Mediapartner
ProgrammareeksDag van de Duurzaamheid

Op 7 oktober is het tijd voor de Dag van de Duurzaamheid bij Pakhuis de Zwijger. Wil jij mee praten, denken en leren over een duurzamere toekomst? Schrijf je dan snel in voor een van de programma's.