Bouwen met hout is duurzaam. Maar om de klimaatcrisis het hoofd te bieden is er meer nodig. We moeten duurzaam gaan leven. In dit slotprogramma van een reeks over houtbouw onderzoeken we de relatie tussen houtbouw en duurzaam gedrag. Word je een duurzamer mens als je leeft in een duurzaam gebouwde omgeving? Kan houtbouw hieraan bijdragen? En hoe wordt bouwen met duurzame materialen geen hype, maar de norm?

Bouwen met hout is duurzaam. Als hout op de juiste manier wordt gekapt, op de juiste manier wordt verwerkt en op de juiste manier wordt geïmplementeerd kan het een duurzaamheidsrevolutie in de bouwwereld realiseren. Maar als we als samenleving duurzamer willen gaan leven, is bouwen met hout slechts één van de vele stappen die we moeten zetten. Nu de transitie naar hout zich steeds verder ontwikkelt ontstaat de vraag: hoe kan hout duurzaam gedrag promoten?

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de transitie naar hout buiten de bouwwereld. Samen met Daan Bruggink, Monique Vissers, Marjolein Overtoom, Raoul Vleugels en Lucas de Man gaan we ‘houten gedrag’ behandelen. Wat kan de invloed van hout op ons gedrag zijn?

Marjolein Overtoom is zowel bouwkundige als omgevingspsycholoog. Zij heeft daarnaast PhD-onderzoek gedaan naar hoe mensen wonen en wat zij met hun woning doen. In andere projecten (bijvoorbeeld CityZen) heeft zij onderzoek gedaan naar hoe bewoners van woningen ondersteund kunnen worden om duurzamer te leven.

Daan Bruggink is architect en oprichter van ORGA architect. Hij ontwerpt vanuit de overtuiging dat je met natuurlijke en herbruikbare materialen niet alleen prachtige duurzame gebouwen kunt creëren maar ook zorgt voor een organische balans waarin mensen, flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken. In biofilisch en biobased bouwen ziet hij de toekomst van de transitie naar een duurzame bouw.

Monique Vissers is mede-initiatiefnemer van het Ecodorp in Boekel, een circulaire woonwijk waar een gepassioneerde groep mensen zo duurzaam mogelijk in al zijn levensbehoeften voorziet. Op die manier willen zij oplossingen bieden voor alle duurzame werelddoelen (SDG’s) en dienstdoen als kenniscentrum voor duurzaam leven in alle facetten. Monique werkt daarnaast als coachend docent bij Fontys Hogescholen ICT.

Raoul Vleugels is architect en medeoprichter van Werkstatt in Eindhoven, een bureau dat zich specialiseert in het bouwen van houten woningen. Daarbij zijn zij sterk overtuigd van een holistische benadering van materiaal, energie en gezondheid gedurende het proces. Zo initieerden zij ook het Eindhovens Woongenootschap, dat zich richt op het ontwikkelen van betaalbare woningen die bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving.

Lucas de Man is mede-oprichter en curator van Biobased creations. Biobased creations ontwikkelt (kunst) installaties op basis van bio-based materialen. Hiermee onderzoeken zij de ontwikkeling van de bouw van een duurzame leefomgeving en maken ze het belang van de transitie naar een duurzame bouw tastbaar. Naast zijn werk als curator van Biosbased creations is hij bekend als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, is hij (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Hij presenteert verschillende culturele tv-programma’s.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
Dit programma is ontwikkeld door
Liz van Blitterswijk
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Bas de Zwart
Junior Programmamaker Ruimtelijke Stad
Robin Ringel
Stagiair Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Nienke Rive Box
Presentator bij oa 3 op Reis
Mediapartners
ProgrammareeksHoutbouw

Waar niet hernieuwbare materialen zoals beton, staal en baksteen in de laatste eeuw de meest gebruikte bouwstoffen waren om steden te bouwen, worden de negatieve effecten van deze fossiele bouwmaterialen op het klimaat steeds duidelijker. Hernieuwbare, of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Onder de noemer ‘mass timber’ worden ondertussen hoogwaardig producten ontwikkeld waarmee complete constructiesystemen en hoogbouwprojecten kunnen worden gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van houtbouw? Welke invloed heeft houtbouw op de ruimtelijke ontwikkeling van steden? En wat betekent hout voor de huidige woning vraagstukken?